United Cloud među globalnim liderima na najznačajnijem događaju u striming industriji

SciTech 12. jun 202422:32 0 komentara
Promo

United Cloud, regionalni razvojno-istraživački centar, prva je IT kompanija iz regiona koja je uživo učestvovala na najuticajnijem okupljanju striming industrije, Streaming Media NYC-u Njujorku, zajedno sa vodećim svetskim kompanijama poput Amazona, Netflixa, Google TVa, BBC, Paramounta, Vindrala, Synamedie, EZDRM-a.

Boban Kasalović, produkt menadžer iz United Cloud-a, pridružio se vodećim ekspertima striminga u epicentru medijskog univerzuma, na panelu „Zaštita vašeg striminga“, piše Nova.rs.

Sagovornici na panelu bili su Daniel Alinder iz kompanije Vindral, Robin Oakley iz Synamedia-e, i Olga Kornijenko iz EZDRM, dok je moderator bio Tim Siglin, jedno od najpoznatijih lica u streaming industriji. Panel je izazvao veliko interesovanje vodećih eksperata industrije, koji su razmenili iskustva i viđenja u antipiratskoj zaštiti emitovanja sadržaja, kao i o strategijama i tehnologijama zaštite budućnosti.

Zajednički su zaključili da unapređenje rada na detekciji, lokalizaciji i terminaciji piratskih rešenja je budućnost, jer tehnologija streaminga to apsolutno omogućava, i predstavljaće ključan faktor diferencijacije LIVE striminga u TV industriji od tradicionalnih sistema za distribuciju TV signala i medijskog sadržaja do krajnjeg korisnika, piše Nova.rs.

Promo

Kakvi su utisci sa konferencije, koje su glavne teme ovogodišnjeg Streaming Media NYC?

„Naše je zadovoljstvo što smo kao vodeći regionalni IT development centar, našli se u odabranom društvu vodećih svetskih kompanija u striming industriji da razmenimo znanja i iskustava na aktuelne teme današnjice. Glavne teme ovogodišnje konferenecije bile su veštačka intelignecija, održivost kao i diskusija na temu kupovine ili razvoja sopstvenih rešenja, a upravo na tu temu se oslanjao i panel o zaštiti kontenta na kojem sam učestvovao. Biti u društvu sa liderima striminga u epicentru multimedijalnih inovacija, u Njujorku, na konferenciji poput ove, znači ne samo praćenje nego i kreiranje trendova u striming industriji što je za nas u United Cloudu potvrda našeg kvalitetnog rada u ovoj oblasti“, kaže Kasalović.

Šta su bile tvoje poruke koje si želeo posebno da istakneš tokom panela?

„Budući da sam deo inovativnog i razvojnog centra koji je jedan od retkih u regionu sa zaokruženim produktnim ciklusom i samostalno razvija proizvode od početka do kraja, istakao sam prednosti sopstvenog end-to-end razvoja. Kada kompleksni ciklus distribucije TV sadržaja samostalno razvijate, kao što mi to radimo u United Cloud-u za našu platfomu TV 2.0, poznatiju pod nazivom EON TV, jedna od značajnih prednosti je kontrola kvaliteta striminga i zaštita sadržaja. U pogledu zaštite sadržaja, često se podrazumeva da je zaštita jedina stvar koju treba uraditi i da to predstavlja kraj bitke sa piratima. Naprotiv, igra sa najnaprednijim piratima tek tada počinje. U tom smislu, istakao sam još dva važna koraka, a to su detekcija i reakcija, kao primer dobre prakse koju u United Cloud-u svakodnevno primenjujemo. Takođe, od esencijalnog značaja za provajdere sadržaja je maksimalna zaštita svih distribucionih sistema nezavisno od korišćene tehnologije. Ukoliko bar jedan vid distribucije do krajnjeg korisnika nije zaštićen, pirati će ga iskoristiti“.

Šta je perspektiva United Cloud-a, a šta Synamedia-e, Vindrala i EZDRM-a?

„Naša perspektiva je nešto drugačija od ostalih sagovornika, budući da se oni bave razvojem anitipiracy rešenja i specijalizovanim tehnologijama za samu distribuciju, dok United Cloud razvija i integriše kompletan sistem. U pogledu enkripcije United Cloud integriše vendorska rešenja, ali koliko smo ozbiljni u nameri da i tu implementiramo sopstvena rešenja, možda najbolje ilustruje podatak da smo među pionirima u implementaciji Google Widevine CAS za naše hibridno STB rešenje. Takođe razvili smo i sopstvenu anti-piracy platformu koju smo nazvali Gladijator, koja svoje delovanje oslanja na naše druge platforme, striming i mašinsko učenje. Olga i Robin, kao predstavnici kompanija čiji je glavni fokus upravo zaštita sadržaja, osvrnuli su se na prednosti i zahteve naprednih sistema za zaštitu. Robin je istakao i višeslojne watermarking tehnologije koje mogu biti još robusnije i efikasnije. Daniel je istakao da pored zaštite kontenta treba apostrofirati i zaštitu korisničkog iskustva, jer se Vindral pre svega bavi rešenjima za low-latency živog sadržaja“.

Šta bezbednost video striminga znači za gledaoce?

„Za prosečnog gledaoca zaštita servisa znači nesmetano korisničko iskustvo, kao i mogućnost da prvi ima pristup ekskluzivnom sadržaju za koji se opredelio. Međutim, bezbednost video striminga je od esencijalnog značaja za servis provajdere i naročito kontent provajdere. Ipak, napredniji pirati uspevaju da za svoj servis koriste infrastrukturu originalnog operatera (tzv. CDN leeching), što može da dovede u rizik i stabilnost sistema streaming provajdera, a posledično to može da utiče na korisničko iskustvo gledalaca“.

Promo

Koja su predviđanja i zaključci panelista kada govorimo o strategijama i tehnologijama sledeće generacije koje treba u budućnosti da očuvaju sigurnost streaminga? Koja su tvoja predviđanja za budućnost protekcije video striminga u eri sve domišljatijih piratskih rešenja?

„Za provajdere sadržaja, koji proizvode ekskluzivne / autorske sadržaje, kao što su na primer, Paramaunt, Amazon Prime, Dizni, Neflix i sl. – važno im je da imaju obezbeđenu zaštitu sadržaja, da bi ostao „nedodirljiv“ za kopiranje i distribuciju piratskim kanalima. Sa druge strane, gledaoci se prijavljuju i opredeljuju na pretplate striminga sadržaja, motivisani da među prvima i ekskluzivno gledaju ono što ih zanima. Postojeće tehnologije enkripcije sadržaja postoje već nekoliko decenija, tako da potpuno ima smisla razmišljati o unapređenju ovog segmenta. U godinama koje dolaze, važno je da kao industrija nastavimo sa unapređenjem rada na detekciji, lokalizaciji i terminaciji piratskih aktivnosti. Uočljiv je trend da primena mašinskog učenja, AI, praćenje korisničkih navika i ponašanja mogu biti osnov za dalja unapređenja zaštite striminga, jer tehnologija streaminga to apsolutno omogućava. Korišćenje svih prednosti koje striming tehnologija pruža, može biti ključan faktor za diferenecijaciju striminga od tradicionalnih sistema za distribuciju TV i ostalog medijskog sadržaja do krajnjih korisnika“, zaključuje.

United Cloud centar je za inovacije United Grupe, vodećeg pružaoca komunikacionih i medijskih usluga u SEE, koji razvija proizvode i usluge svetskog kvaliteta za telekomunikacione i medijske kompanije. Njegovih 350 stručnjaka radi na 13 proizvodnih linija iz pet razvojnih centara u regionu. United Cloud-ova vodeća platforma TV 2.0, poznata pod brendom EON TV, dostupna je na tržištima kоја broje više od 40 miliona ljudi, prenosi Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!