Upoznajte „The Muju“, bosanskog Super Marija

SciTech 23. jan 202314:56 2 komentara
Printscreen

Malo je onih koji, barem kao deca, nisu uživali u igri Super Mario, pomažući simpatičnom vodoinstalateru po imenu Mario na putu kroz Kraljevstvo gljiva, kako bi spasio princezu od zlog Bauzera. Sada zamislite kako bi izgledala bosanska verzija Marija.

Juče je objavljena video igra „The Mujo“, koja neodoljivo podseća na bosansku verziju Super Marija.

Radi se o zanimljivoj 2D pixel art platformer igri, a vaš cilj je da pomognete glavnom liku, Muji, da pobedi sve neprijatelje i glavne „bosove“ koji vam stoje na putu, dok se probijate do jedinog izlaza na more u BiH i ujedno bežite iz matriksa.

Na samom početku igre, na ekranu se pojavljuje karta Bosne i Hercegovine, na kojoj se vidi deset nivoa koje bi trebalo preći. Glavni lik Mujo kreće sa severne granice BiH i cilj mu je da stigne do Neuma.  

Kroz sve staze vodi nas mistični čarobnjak, koji Muji daje savete i putokaze o tome kako da ide dalje i pobeđuje protivnike. Mujini protivnici su policajci, kriminalci, političari, pa čak i leteći policajci. Sam Mujo se kreće kao Super Mario, s tim da umesto gljiva prikuplja novac (5KM, 10KM i 20KM), zatim bureke koji mu donose novi život, kao boce piva, kojima nekad gađa protivnike, a nekad mu daju ubrzanje na deset sekundi.

Pored Muje, veoma zanimljiv je i lik čarobnjaka, koji kroz svoje doskočice i savete glavnom liku sarkastično kritikuje stanje u društvu i političare u BiH. Pa tako u drugom nivou, čarobnjak Muji govori „Nek je Mujo ulje poskupelo 33 odsto. Samo ćeš ga Mujo od sada kupovati 33 odsto manje“, što je kritika na izjave Fadila Novalića o poskupljenjima. Čarobnjak, takođe, u jednom trenutku peva „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“, time jasno karikirajući pevačke nastupe Milorada Dodika.

Prelazeći sve teže nivoe, Mujo nailazi na najteže protivnike, takozvanebosove„. U njegovom slučaju, to su tri lika koji neodoljivo podsećaju na tri političara iz BiH – Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. U igri oni imaju super moći i veoma ih je teško pobediti, dok Mujo za oružje ima samo praznu bocu piva.

Kreator i vlasnik ove igre je PlumBum Games Studio iz BiH, na čijoj Instagram stranici stoji da autorski tim zapravo čine dve osobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare