Upozorenje naučnika: Arktik bi do 2030-ih mogao da ostane bez morskog leda

SciTech 06. jun 202318:52 6 komentara
Ekaterina ANISIMOVA / AFP

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao ostati bez morskog leda desetak godina ranije nego što se predviđalo, što je još jedan jasan pokazatelj da se klimatska kriza odvija brže nego što se očekivalo.

Prema najnovijem istraživanju koje je danas objavljeno u časopisu Nature Communications, arktički morski led bi mogao već 2030-ih potpuno da nestane tokom septembra. Čak i ako značajno smanjimo emisije stakleničkih plinova, stručnjaci smatraju da bi Arktik do 2050-ih mogao izgubiti led tokom letnjih meseci, premosi Index.hr.

„Bili smo iznenađeni kada smo shvatili da će Arktik ostati bez leda tokom leta čak i ako nešto učinimo“, rekao je za CNN klimatolog Seung-Ki Min.

Arktički led nakuplja se tokom zime, a zatim se topi leti. U septembru obično dostigne najnižu nivo, da bi kasnije, pri dolasku hladnijeg vremena, ciklus ponovno krenuo. Međutim, ako tokom leta više ne bude leda, i zimi će se on sporije nakupljati.

U slučaju da se povećaju štetne emisije i dodatno ubrza globalno zagrijavanje, Min smatra da bi Arktik do 2080. mogao ostati bez leda sve do kraja oktobra.