Uzorke sa Marsa treba vratiti na Zemlju: NASA traži brža i jeftinija rešenja

SciTech 16. apr 202412:40 4 komentara
NASA/JPL-CALTECH/MSSS/Handout via REUTERS

Američka agencija NASA traži inovativne metode koje bi mogle da pomognu da se uzorci koje je sakupio rover Perseverance na Marsu vrate brže a da to košta manje.

Rover, koji je sleteo na Mars u februaru 2021. godine, skuplja primerke iz kratera Jezero, gde je nekada postojalo drevno jezero i delta reke na crvenoj planeti. Naučnici veruju da bi im uzorci mogli pomoći da bolje razumeju da li je život ikada postojao na Marsu.

Originalni dizajn programa „Mars Sample Return“, partnerstva NASA i Evropske svemirske agencije, bio je složen. Program je uključivao više misija lansiranja sa Zemlje na Mars kako bi se prikupili uzorci, a zatim izvođenje prvog lansiranja rakete sa površine druge planete da bi se uzorci vratili na Zemlju.

Međutim, iskazane su zabrinutosti da je program previše „glomazan“ zbog složenosti, troškova i odloženog datuma povratka, što se prvobitno očekivalo do 2031. godine, ali je pomereno nakon procena nezavisnog odbora za reviziju.

PROČITAJTE I:

Smanjenje budžeta koje je uticalo na NASA takođe je dovelo program u opasnost.

Administrator NASA Bil Nelson i Niki Foks, pomoćnik administratora NASA Direkcije za naučne misije, predali su odgovor savezne agencije nezavisnom odboru za reviziju u ponedeljak.

Revizija programa preporučuje da vraćanje uzorka sa Marsa ne bi trebalo da košta više od pet do sedam milijardi dolara, rekao je Nelson.

NASA je primorana da se nosi sa smanjenom potrošnjom zbog smanjenja budžeta za fiskalnu 2024. i 2025. godinu, zbog čega je agencija „zakinuta“ 2,5 milijardi dolara, rekao je.

„Povratak uzoraka sa Marsa biće jedna od najsloženijih misija koje je NASA ikada preduzela. Suština je da je budžet od 11 milijardi dolara preskup, a datum povratka 2040. je predaleko“, rekao je Nelson.

„Bezbedno sletanje i sakupljanje uzoraka, lansiranje rakete sa uzorcima sa druge planete — što nikada ranije nije urađeno — i bezbedno transportovanje uzoraka putem dugim više od 53 miliona kilometara nazad na Zemlju nije mali zadatak. Moramo da gledamo van okvira kako bismo pronašli put koji je i pristupačan i koji će doneti uzorke u razumnom vremenskom okviru”, dodao je.

Nelson je rekao da je neprihvatljivo čekati do 2040. da bi se uzorci vratili na Zemlju jer su 2040-te „decenija u kojoj će sletati astronauti na Mars“, ponovio je tokom konferencije za novinare.

Dakle, svemirska misija šalje „poziv u pomoć“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare