Veštačka inteligencija uči „jezik tumora“ radi bolje dijagnoze

SciTech 12. jun 202423:58 3 komentara
Shutterstock/ Blue Planet Studio

Algoritam je tačno procenio šanse za preživljavanje u 72 odsto slučajeva, a patolozi su isti zadatak obavili sa tačnošću od 64 odsto.

Kako prenosi Dnevnik.hr, kompjuterski sistem koji koristi veštačku inteligenciju za učenje „jezika tumora“ mogao bi da pomogne u bržem dijagnostikovanju bolesti, kažu stručnjaci.

Sistem može da otkrije znake bolesti u biološkim uzorcima sa visokom preciznošću i predvidi ishod lečenja. Patolozi trenutno obavljaju ovaj posao tako što pod mikroskopom analiziraju uzorke tkiva onkoloških pacijenata.

Analiza kompjuterskog sistema o vrsti tumora i stadijumu bolesti pomaže lekarima da procene koja je terapija potrebna pacijentu i kakve su mu šanse za izlečenje. Međunarodni tim stručnjaka za veštačku inteligenciju i tumore, predvođen stručnjacima sa univerziteta u Glazgovu i Njujorku, razvio je novi sistem pod nazivom histomorfološko učenje fenotipa (HPL).

Jan Beger ekspert za veštačku inteligenciju ističe: Veštačka inteligencija  u zdravstvu neće zameniti ljudski dodir, ali će poboljšati dijagnozu i lečenje. Osnova su bile hiljade slika visoke rezolucije adenokarcinoma pluća kod 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za tumorski genom iz SAD. Takođe su koristili dodatne informacije o napredovanju bolesti.

Algoritam je tačno procenio šanse za preživljavanje u 72 odsto slučajeva, a patolozi su isti zadatak obavili sa tačnošću od 64 odsto. Slični odnosi su postignuti i pri analizi deset drugih vrsta tumora, pokazala je studija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare