(VIDEO) Neverovatan prizor na noćnom nebu: Kad se sudare munje i erupcija vulkana

youtube/geologyscienceinfo

Neverovatan trenutak kada munje udaraju u vulkan koji je eruptirao u Gvatemali snimljen je kamerom, a neverovatna moć prirode stala je u tih nekoliko kadrova.

Očaravajući snimak prikazuje munje koje udaraju u vulkan, stvarajući mrežu svetlosnih niti koje blješte po nebu.

Munje su stvorile zaslepljujući vizuelni spektakl, jer deluje kao da se spajaju sa lavom i dimom koji izvire iz vulkana.

Na snimku se vidi Vulkan de Fuego ili Vatreni vulkan, čija se erupcija dogodila 21. septembra, piše Daily Mail.

Vulkan se smatra jednim od najaktivnijih na svetu i izbacuje pepeo u nebo svakih 15 minuta.

Međutim, fenomen munje koja kao da udara u lavu koja pršti ka nebu retko se primećuje.

Iako najviše i najjače vulkanske eksplozije proizvode najbleštavije pojave, svaka vulkanska erupcija ne izaziva munje. Naučnici upravo počinju da shvataju brojne složene procese koji određuju koje erupcije to čine.

Jačina erupcije i prisutnost vode igraju značajne uloge. Istraživanje erupcija na Aljasci i u Indoneziji razjasnilo je kako led može da učestvuje u stvaranju munje. Tačna srazmera leda i pepela neophodna za stvaranje munja i dalje je nejasna, piše Nacionalna geografija.

Kako nastaju vulkanske munje?

Kako se magma diže ka površini vulkana, voda u njemu se brzo pretvara u paru, koja razbija otopljene stene u sićušne komade. Ovo stvara naelektrisane čestice tokom najranije faze erupcije.

Dok se oblak od pepela rasprskava u atmosferi, gusto zbijene čestice se sudaraju. Od trenja primaju i otpuštaju elektrone i stiču električni naboj.

Unutar oblaka pozitivno naelektrisane čestice počinju da se razdvajaju od negativno naelektrisanih čestica, usled čega dolazi do neravnoteže naelektrisanja koja stvara dovoljno snažno električno polje da izazove munje.

CARLOS ALONZO / AFP

Ako se oblak podigne dovoljno visoko u atmosferu, stvoriće se led. Oblaci bogati vodom proizvode više ledenih kristala. Kada se led, grad i superohlađene kapljice sudare, učestalost munja vrtoglavo raste.

Najranija zabeležena zapažanja vulkanskih munja potiču od Plinija Mlađeg, koji opisuje erupciju Vezuva 79. godine nove ere.

Povezane vesti