(VIDEO) Doba robota je stiglo: Beru čeri paradajz, kuvaju kafu…

SciTech 17. avg 202320:26 5 komentara

Humanoidi su bili u centru pažnje na Svetskoj konferenciji robota 2023. u Pekingu (World Robot Expo 2023).

Možete li zamisliti drevne kineske pesnike Li Bai i Du Fu, moderne barmene i državne službenike koji se pojavljuju pred vama u obliku robota? Današnji roboti to već rade, navode kineski mediji.

Na Svetskom sajmu robota predstavljeno je više od 600 robotskih proizvoda, iz više od 140 domaćih i stranih kompanija.

Mnogo je očekivanja od humanoidnih robota. Mnogi se „bave“ uslužnim delatnostima.

Liu Julong, direktor u komaniji Dream Technology, navodi da je sledeći korak da obuče robota da postane pomoćnik u porodičnom životu, da pomaže ljudima da organizuju i skladište stvari. „Takođe ćemo napraviti da postanu operateri u industrijskoj proizvodnji“, navodi.

Roboti mogu pomoći u branju voća i povrća. Na sajmu je predstavljen jedan koji može da ubere čeri paradajz na svake tri do šest sekunde.

„Prva prednost naših robota je brzina, a druga tačnost. Osim toga, AI algoritam omogućava našem robotu da proceni da li plod ispunjava zahteve branja – kroz oblik, boju i veličinu, čime se mogu izbeći oni sa bolestima i štetočine“, navodi Žu Lui iz kompanije K2 Tech, koja ga je napravila.

Ne može se poreći, doba robota je stiglo. Dizajneri navodi da rade na tome da robote učine sigurnijim, pouzdanijim i moćnijim da pomognu ljudima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare