(VIDEO/FOTO) Kejptaun uznemirila čudna nebeska pojava: Oblak ili „božji usisivač”?

SciTech 24. sep 202322:34 6 komentara
X (zajem zaslona)

Čudna pojava u subotu uzbudila je stanovnike južnoafričke prestonice, a potom su se i društvene mreže "zapalile". Slovenački meteorolog objašnjava o čemu se radi.

Snimak čudne pojave na nebu iznad južnoafričke prestonice Kejptaun kružio je društvenim mrežama i izazvao mnogobrojne komentare među korisnicima.

Korisnici društvenih mreža nagađali su o čemu je reč, šalili se, a popriličan broj korisnika se čak i uplašio snimkom.

Ali fenomen, koji izgleda kao neka vrsta crvenkaste cevi koja se spušta prema zemlji, najverovatnije je sočivasti oblak, naveli su mnogi korisnici, dok su pak drugi spekulisali o tome da je reč o nepoznatim letećim objektima ili su se šalili da je to „božji usisivač“ koji će ljude povući na nebo i slično.

Slovenački meteorolog Blaž Šter, koji je pogledao snimak, takođe je rekao da je u pitanju lentikularni, odnosno, sočivasti oblak (Altocumulus Lenticularis).

„Ovde je moguće videti i lepe primerke“, dodaje on.

Lentikularni oblaci su naizgled stacionarni oblaci koji se obično formiraju iznad planina. Na internetu je moguće pronaći mnogo snimaka, koji su ponekad zaista spektakularni.

Neke od njih pogledajte u galeriji ispod.

Shutterstock/iwciagr
Shutterstock/Hugh McKean
Shutterstock
Shutterstock/karnizz
Shutterstock/Nicram Sabod

Međutim, ovo nije bio prvi put da su sočivasti oblaci uznemirili stanovnike Kejptauna. Slično se dogodilo i 2015. godine, kada su o njima govorili mnogi svetski mediji.