(VIDEO) Ilon Mask predstavio poboljšanu verziju robota Optimusa

SciTech 26. sep 202318:08 10 komentara
Tesla / Ferrari / Profimedia

Ilon Mask je predstavio poboljšanu verziju robota Optimusa, koji može samostalno da kontroliše svoje udove, slično čoveku.

Ilon Mask je na društvenoj mreži X objavio video koji otkriva nove detalje o humanoidnom robotu Optimusu koji je razvila njegova kompanija Tesla.

Kako prenose mediji, multimilijarder je pokazivanjem novih mogućnosti želeo da prikaže koliko je njegov robot postao sposoban zahvaljujući najnovijim tehnološkim i inženjerskim poboljšanjima.

Optimus sada može samostalno da kontroliše svoje udove, koristeći samo svoj vid i druge senzore, slično ljudskom, i može, na primer, da odredi položaj svoje ruke i zgloba da bi podigao i pomerao predmet, kao i da dinamički reaguje i prilagođava se promenjenim uslovima. Takođe može da stoji na jednoj nozi, navodi N1 Slovenija.

Humanoidnog robota je kompanija Tesla prvi put predstavila javnosti pre više od godinu dana na Teslinom Danu veštačke inteligencije.

Ilon Mask je tada najavio da se nada da će robot biti u proizvodnji do 2023. godine, rekavši da će Optimus na kraju moći da radi „sve što ljudi ne žele da rade“.

Na prezentaciji su pojedini stručnjaci za veštačku inteligenciju izrazili sumnju da će „projekat Optimus“ i uspeti, a neki od njih nazvali su Maskovu najavu još jednim od njegovih „prenaduvanih predviđanja“.