(VIDEO) Naučnici veruju da su usnimili prvo novorođenče velike bele ajkule u divljini

SciTech 29. jan 202422:39 3 komentara
Shutterstock

Video usnimljen dronom na obali južne Kalifornije možda je otkrio prvi ikad pogled na novorođenče velike bele ajkule u divljini, piše CNN.

Bela ajkula duga 1,5 metara primećena je 9. jula 2023. godine, na oko 400 metara od obale Karpinterije u Kaliforniji. Nju su iz vazduha usnimili režiser filma o divljim životinjama Karlos Gauna i Filip Stern, student doktorskih studija na odeljenju za biologiju na Univerzitetu Kalifornija Riversajd.

Bleda boja i veličina ajkule odmah su se naučnicima učinile neobičnim. Odrasle velike bele ajkule su sive odozgo i bele ispod.

Gauna i Stern su kasnije pregledali slike i video i primetili su tanak, beli film koji je prekrivao ajkulu i koji se skidao sa životinje dok se kretala.

„Uvećali smo slike, pustili usporeni snimak i shvatili da se beli sloj skida sa tela dok je plivala“, rekao je Stern u saopštenju za javnost. „Verujem da je to bila novorođena bela ajkula koja je odbacivala svoj embrionalni sloj“, kazao je, prenosi CNN.

Printscreen

Dok su u materici, ajkule se hrane neoplođenim jajima kao izvorom proteina. Majke nude dodatnu ishranu mladuncima koji rastu – mleko koje se izlučuje u materici. To je ono što, kako Gauna i Stern veruju, daje ajkuli neobičnu boju.

Oni su dokumentovali svoja zapažanja u studiji objavljenoj u časopisu Environmental Biology of Fishes journal.

„S obzirom na to da bele ajkule proizvode mleko u materici, postoji mogućnost da je ova tečnost ili druga tečnost mogla da se zalepi za ajkulu neposredno pre rođenja“, primetili su autori u studiji.

Ako je njihova procena tačna, to je prvi put da je novorođena velika bela ajkula primećena u divljini.

„Tamo gde bele ajkule rađaju jedan je od ‘svetih grala’ nauke o ajkulama. Niko nikada nije mogao da odredi gde se one rađaju, niti je iko video novorođenu bebu ajkule živu“, rekao je Gauna u saopštenju za javnost.

Bebe ajkule nalažene su u stomaku mrtvih odraslih jedinki, ali nikad tek rođene u divljini, kazali su.

Alternativno objašnjenje za beličastu boju ajkule moglo bi biti da je u pitanju nepoznat poremećaj kože, prema studiji. Međutim, Gauna i Stern su rekli da veruju da je najverovatniji odgovor to da je životinja koju su videli novorođenče velike bele ajkule, navodi se u saopštenju.

Njegov oblik i veličina ukazuju na novorođenče: tanko sa zaobljenim vrhovima peraja, navodi studija. Pored toga, drugi istraživači sugerišu da je ova lokacija na obali centralne Kalifornije rodno tlo za velike bele ajkule.

Gauna i Stern su takođe primetili u studiji da su zrele ajkule primećene u istoj oblasti istog dana i dan pre nego što je snimak napravljen.

„Po mom mišljenju, ova životinja je verovatno bila stara nekoliko sati, možda najviše jedan dan“, rekao je Stern.

Gevin Nejlor, direktor programa za istraživanje ajkula na Univerzitetu Florida i kustos u Prirodnjačkom muzeju Floride, rekao je da je moguće da je viđena tek rođena beba velike bele ajkule, ali je dodao da je nalaz „spekulativan”.

„Bele ajkule obično imaju između osam i 12 mladunčadi odjednom, pa gde su onda sve ostale“, upitao je Nejlor, koji nije bio uključen u studiju.

Nikolas Rej, istraživač sa Univerziteta Notingem Trent u Velikoj Britaniji, koji je proučavao dinamiku populacije velikih belih ajkula u Južnoj Africi, nazvao je viđenje koje su dokumentovali Gauna i Stern „fantastičnim“.

„Ovo zapažanje je izuzetno značajno i na početku je razumevanja naučnika o neuhvatljivim reproduktivnim ciklusima ove ugrožene vrste. To bi moglo otključati vrata kao novo otkriće i pojačati potrebu za većom zaštitom u ovim oblastima“, rekao je Rej, koji takođe nije bio uključen u ovu studiju.

To što je mladunče ajkule snimljeno tako blizu obale moglo bi biti značajno, jer njegova starost znači da je verovatno rođeno u plitkim vodama. Drugi stručnjaci za ajkule veruju da se velike bele ajkule rađaju dalje na moru, navodi se u saopštenju.

„Drugi istraživači su pretpostavili da se bele ajkule rađaju u plitkim, priobalnim vodama u ovom regionu, ali nikada nisu primećene“, rekao je Greg Skomal, viši naučnik za ribarstvo u Odeljenju za morsko ribarstvo Masačusetsa i autor knjige „Chasing Shadows: My Life Tracking the Great White Shark“.

„Iako prisustvo ove mlade bele ajkule u toj oblasti podržava ovu hipotezu, njeno rođenje nije primećeno. Ne možemo isključiti da je ajkula, koja je prilično pokretna, mogla da otpliva na veliku udaljenost od mesta rađanja. Ali, bez obzira na to, ovo je veoma uzbudljivo zapažanje“, rekao je Skomal.

Ova zapažanja zahtevaju „dalju istragu i dodatne dokaze za podršku ili pobijanje“, navodi se u studiji.

„Ipak, u oba slučaja, upotreba letećeg drona pružila je nauci o ajkulama još jedan zanimljiv skup informacija“, dodali su autori studije.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare