(VIDEO) Uspešno lansirana raketa Ariane 6: „Novo razdoblje svemirskih letova za Evropu“

SciTech 10. jul 202411:57 0 komentara

Ariane 6, raketa Evropske svemirske agencije (ESA), lansirana je u utorak na svom inauguralnom letu u svemir iz evropske svemirske luke Kurou u Francuskoj Gvajani.

ESA je svoju operaciju opisala kao uspešnu i ovim letom Evropa nastoji da se oporavi od krize u sektoru lansiranja iako jedan deo leta nije prošao prema planu.

„Ariane 6 je pokazala uspešno poletanje, lansiranje u orbitu i raspoređivanje satelita“, objavila je ESA u poruci na Iksu.

„Ušli smo u novo razdoblje svemirskih letova za Evropu koje nas je vratilo u svemir i koje nam omogućuje da ostvarimo svoje ambicije na svetskoj pozornici“, dodaje ESA na Iks.

Let je zapeo pri samom kraju misije kada se pomoćni pogon u završnoj fazi aktivirao, ali se zaustavio iz nepoznatih razloga, rekao je na konferenciji za novinare Martin Sion, voditelj proizvodnje u grupaciji ArianeGroup. To znači da dve kapsule koje je nosila raketa nisu oslobođene i ostaće u svemiru.

„Ali, ostatak misije je išao po planu“, rekao je Sion.

POVEZANE VESTI

Ovo lansiranje usledilo je četiri godine kasnije od predviđenog, dok je razvoj rakete počeo pre punih 10 godina.

Ariane 6 je naslednica Ariane 5, koja je korišćena od 1996. do leta 2023. Dizajnirana je za lansiranje satelita u svemir za komercijalne i javne klijente i znatno je jeftinija od svoje prethodnice.

Prvo komercijalno lansiranje Ariane 6 trebalo bi da usledi do kraja godine.

Direktor ESA Josef Ashbaher je u objavi na Iksu napisao da će ovaj let „ostaviti trag u evropskoj istoriji“.

Ariane 6, 56 metara duga raketa, sa sobom je u svemir ponela svemirsku kapsulu Nyx Bikini, proizvođača The Exploration Company, OOV-Cube satelite kompanije RapidCubes i jedan satelit proizvođača Planetary Transportation System.

Ashbaher je rekao da su kompanije poput Amazona već izrazile interes za saradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja.

Ariane 6 razvio je ArianeGroup, zajednički projekat Airbusa i Safrana. Evropa i dalje razmatra kako da bude još konkurentnija u idućoj generaciji lansera. ESA ih trenutno razvija i nabavlja, ali želi da stvori sistem koji će preslikati razvoj američkog SpaceX-a.

Ali, nisu svi uvereni da je Ariane 6 konkurentna sa ostalim lanserima. Svemirski stručnjak Martin Tajmar, sa Tehnološkog univerziteta u Drezdenu, smatra da uprkos inovacijama u odnosu na svoju prethodnicu, Ariane 6 nikako ne prednjači.

Američki SpaceX je još 2015. najavio novu eru s raketom Falcon 9 koja se može više puta koristiti, a isto je za Ariane 6 najavila i ESA.

Međutim, Tajmar ističe da glavni cilj nije držati korak s konkurencijom u komercijalne svrhe, već bi centralni zadatak Ariane 6 prvenstveno trebao da bude da ponovo omogući Evropi sopstveni prodor u svemir i obezbedi njenu nezavisnost.

Finansijski, projekat Ariane 6 najviše podržavaju Francuska i Nemačka, s dodatnim finansiranjem 22 ostale članice ESA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!