Vikipedija predstavila „kodeks ponašanja“ za zaustavljanje dezinformacija

Pixabay

Vikipedija je predstavila "univerzalni kodeks ponašanja" koji za cilj ima zaustavljanje zloupotrebe i širenja dezinformacija, te manipulacije sadržaja na globalnoj internet enciklopediji.

Novi kodeks objavila je fondacija Vikimedija, neprofitna organizacija koja upravlja Vikipedijom i time proširila postojeće politike za stvaranje skupa standarda zajednice za borbu protiv „negativnog ponašanja“, navodi se u izjavi.

Cilj nove politike je onemogućiti iskrivljavanje i manipulaciju sadržaja na Vikipediji, najvećoj internet enciklopediji, kojom uglavnom upravljaju volonteri koji koriste „mnoštvo“ informacija.

„Ovaj univerzalni kodeks ponašanja razvijen je za novo internetsko doba, a njime želimo postići da naše zajednice saradnika budu pozitivno, sigurno i zdravo okruženje za sve uključene“, rekla je Katherine Maher, izvršna direktorka fondacije.

„Ovaj će kodeks biti obavezujući dokument za sve koji učestvuju u našim projektima kako bi ih dosledno izvršavali i pružaće dosledan postupak rešavanja uznemiravanja, zloupotrebe položaja i namernih pokušaja manipulacije činjenicama“.

Kodeks od 1.600 reči razvijen je uz doprinos oko 1.500 volontera Vikipedije koji predstavljaju pet kontinenata i 30 jezika, a uključuje jasne definicije uznemiravanja i neprihvatljivog ponašanja.

Kodeks uključuje jezik usmeren na sprečavanje zloupotrebe moći i uticaja na zastrašivanje drugih te namernog uvođenja lažnog ili netačnog sadržaja.

Ovaj potez usledio je nakon što je Vikipedia 15. januara proslavila 20. godišnjicu, te ušla među 15 svetskih veb stranica s procenjenih 1,7 milijardi posetilaca mesečno.

On dolazi usred pojačanog pritiska na internetskim platformama da zaustave kampanje manipulacije i širenja dezinformacija koje se mogu koristiti za razne političke ciljeve te za promociju nesloge ili nasilja.