Više od 80 odsto domaćinstava u Srbiji ima pristup internetu

SciTech 07. apr 202211:31 2 komentara
Pixabay/Katya_Ershova

U Srbiji više od 80 odsto domaćinstava u Srbiji ima pristup internetu, a 78 odsto stanovnika uzrasta od 16 do 74 može se smatrati redovnim korisnikom interneta, saopštila je Inicijativa Digitalna Srbija, pozivajući se na analize Republičkog zavoda za statistiku.

Sa druge strane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je svojim istraživanjem utvrdilo da više od 51 odsto populacije starije od 15 godina nema ni jednu od osnovnih veština u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, poput slanja i prijema mejla, internet pretrage, obrade teksta i drugih, navodi se u saopštenju.

Nakon ukrštanja tih statistika, Inicijativa Digitalna Srbija i UNICEF u Srbiji su osmislili onlajn događaj „Znaš kako“, u kome se će biti predstavljeno osam tema o konkretnim digitalnim veštinama koje mogu da pomognu širokom krugu populacije da postane digitalno veštiji i pripremljeniji za tržište rada.

Teme će približiti stručnjaci iz nekih od zvučnijih kompanija u Srbiji i kroz njih odgovoriti na vrlo konkretna pitanja, poput onih kako se prave podkasti, sajtovi, kako se uređuju tekstovi, prave dobre prezentacije ili kako se kupuje onlajn, kao i na ona malo apstraktnija, kao što je kako da se istakneš u traženju posla i čuvaš bezbednost na internetu.

Događaj je, pre svega, usmeren ka učenicima srednjih škola, studentima i mladima koji su tek ušli na tržište rada.

Za prisustvo događaju „Znaš kako“, potrebno je popuniti formular na sajtu dsi.rs/znaskako, a neposredno pred događaj će dobiti link posredstvom kog će biti u prilici da ga pratite u četvrtak 14. aprila u 20 časova, najavili su organizatori.

Komentari (2)

Vidi sve komentare