Vlada susedne zemlje našla neobičnog savetnika – program veštačke inteligencije

SciTech 01. mar 202321:11 6 komentara
Pixabay

Novi član seo je za sto na sednici rumunske vlade u sredu: njegov glas je dubok, ime mu je ION, i on je prvi savetnik sa veštačkom inteligencijom (AI), a zadužen je za dešifrovanje društvenih mreža.

„Želeo bih da počnem sastanak iznenađenjem“, svečano je rekao premijer Nikolae Ćuka.

Pročitajte još:

Kako je rekao, pokazujući na svetlo plavi ekran sa svoje leve strane, to je prvi put da je vlada održala sastanak sa savetnikom veštačke inteligencije.

Ovaj alat veštačke inteligencije razvili su istraživači sa nekoliko univerziteta u zemlji koja se često naziva Silicijumska dolina istočne Evrope.

Njen zadatak je da informiše vladu „u realnom vremenu o predlozima i željama Rumuna“, analiziranjem najviralnijih objave na društvenim mrežama rekao je Ćuka.

Sa ovom novom vrstom asistenta građani će moći da razgovaraju i na posebnom sajtu.

Nakon opšteg upoznavanja njegovih ministara, ekran je oživeo: „Dobar dan, udahnuli ste mi život i od sada ću Rumune predstavljati kao ogledalo. Šta treba da znam o Rumuniji?“ rekao je ION uz zvučne efekte dostojne naučnofantastične serije.

„Rumunija je prelepa zemlja u kojoj žive lepi ljudi“, odgovorio je Nikolae Ćuka, napominjući da je „ubeđen da primena AI nije opcija, već uslov za donošenje odluka na osnovu pravih informacija“.

Ova tehnologija, prisutna u našim životima decenijama, našla se u centru pažnje kada je u novembru predstavljen komunikacioni robot ChatGPT.

Komentari (6)

Vidi sve komentare