Naučnik iz Kragujevca u svetskom vrhu u istraživanju matičnih ćelija

SciTech 27. maj 202412:30 3 komentara
Shutterstock

Redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za smanjenje štetnih efekata bioloških i hemijskih hazarda Vladislav Volarević rangiran je u 0,05 odsto najboljih naučnika na svetu u oblasti matičnih ćelija u proteklih pet godina.

Volarević je tako, prema bazi podataka Scholar GPS, treći najbolji naučnik u svetu u oblasti mezenhimskih matičnih ćelija i 22. u oblasti matičnih ćelija.

Ovaj izuzetan uspeh u svojoj naučno-istraživačkoj karijeri, Volarević je postigao pošto su njegovi naučni radovi citirani više od 6.000 puta.

Proteklih godina Volarević se bavio naučnim radom na Univerzitetu u Bernu, u Švajcarskoj gde je tokom boravka u ovoj zemlji objavio više od 100 radova u prestižnim naučnim časopisima i postao jedan od najcitiranijih naučnika u svojoj oblasti u ovom delu Evrope.

Tokom rada u Švajcarskoj, srpski naučnik se fokusirao na bolesti jetre, uključujući fulminantni hepatitis, fibrozu i cirozu, a njegova istraživanja su pokazala kako matične ćelije mogu da obuzdaju zapaljenja i spreče oštećenja tkiva.

Pored toga, njegov rad na ulceroznom kolitisu i uticaju galektina 3 dobio je priznanje Evropskog udruženja za Kronovu bolest i kolitis.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare