WWF: Irvasi i pingvini među ugroženima, na crvenoj listi više od 42.100 vrsta

Shutterstock

Irvasi i carski pingvini su među vrstama koje je organizacija za zaštitu okoline WWF ove godine istakla kako bi ilustrovala pretnje s kojima se suočavaju hiljade životinja širom sveta.

Hiljade vrsta suočavaju se s padom populacije i sve većim brojem pretnji, objavila je organizacija u svom godišnjem izveštaju.

„Međunarodna crvena lista sada broji više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene“, rečeno je iz organizacije pozivajući se na Crvenu listu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Godine 2000. najveća svetska populacija divljih irvasa u regionu Taimir na ruskom Arktiku sastojala se od milion životinja. Danas ih je preostala samo četvrtina, kažu iz WWF, a kao glavne razloge navode klimatske promene i krivolov.

Organizacija je takođe istakla carske pingvine, rekavši da ove godine ništa nije učinjeno da se ta vrsta bolje zaštiti.

„Na trenutnim nivoima emisije štetnih gasova, između 80 i 100 posto svih poznatih kolonija carskih pingvina preti izumiranje do 2100. godine“, rekao je WWF.

Podsećaju i na ovoletnji masovni pomor ribe u reci Odri, koja teče između Nemačke i Poljske. Taj je pomor takođe bio prepreka ponovnom uvođenju baltičke jesetre jer su hiljade ribljih jedinki uginule.

U avgustu su hiljade riba pronađene uginule u Odri. Stručnjaci smatraju da je uzrok masovnog pomora ribe ispuštanje soli u kombinaciji s niskim nivoom vode i visokim temperaturama, što je dovelo do masovnog razmnožavanja otrovne vrste alge (Prymnesium parvum).

WWF je istakao i pozitivne primere očuvanja vrsta, uključujući populaciju tigrova u Nepalu, koja se dobro oporavlja, kao i grbavih kitova u Australiji.

Te su životinje skinute s liste ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Uprkos tome, potrebne su dodatne mere kako bi se kitovi zaštitili od pretnji poput ribolova, brodskog saobraćaja i zagađenja, rečeno je iz organizacije WWF.

Komentari (0)

Vidi sve komentare