Zašto je neformalno obrazovanje važno za razvoj karijere u oblasti IT-a?

SciTech 02. avg 202212:45 > 13:50
Promo

U sistemu formalnog obrazovanja u našoj zemlji fokus je uglavnom na teorijskom aspektu nastave, pa mnogima nakon završenog formalnog obrazovanja nedostaje onaj bitniji aspekt - praktičan rad.

Karijera u IT-u je sve više u ekspanziji, pa se veliki broj mladih ljudi odlučuje za ovu vrstu delatnosti. Profesija je izuzetno raznolika, jer se možete specijalizovati u različitim oblastima, kao što su razvoj softvera, administratori servera, mrežna arhitektura i mnoge druge. Mnogi poslodavci traže profesionalce koji poseduju IT veštine, zato svaki pojedinac treba da bude usmeren ka traženju novih prilika i učenju novih veština koje će ga diferencirati na tržištu rada. Veliku ulogu na tom putu ima neformalno obrazovanje. Međutim, kako u moru obuka za IT zanimanja izabrati pravu?

Znanje koje pravi razliku

Svima nam je poznato da teorija bez praktičnog rada ne doprinosi u velikoj meri da budemo osposobljeni za bilo koji posao. Iz tog razloga, ukoliko želite da se usavršavate u određenoj oblasti, jako je bitno da prilikom izbora uzmete u obzir obuku koja u fokusu ima rad na realnim projektima. Obuke gde je fokus upravo na radu na realnim projektima pruža Quantox akademija. Uporedo sa teorijskom obukom, polaznici imaju priliku da rade na realnim projektima kroz praktičnu nastavu, kako bi stekli praktična znanja i stekli uvid u rad u realnom okruženju, kao i u rad sa klijentima.

Mentorstvo iskusnih IT stručnjaka i predavača

Bilo da ste potpuni početnik u IT sferi, ili ste neko ko već ima određeno predznanje iz različitih tehnologija, jako je važno da imate podršku mentora. Mentor će uvideti koje oblasti treba da poboljšate i stimulisaće vas da pretvorite svoje slabosti u snage. Dobar mentor će stimulisati vaš lični iprofesionalni rast. Mentori na Quantox akademiji su profesori sa renomiranih fakulteta, sa dugogodišnjim iskustvom u predavanju na predmetima softverskih tehnologija, kao i iskusni programeri koji iza sebe imaju referencu od preko 200 praktikanata, koji su postali junior programeri.

Promo

Podrška na putu karijernog razvoja

Nakon završetka bilo koje obuke, ne završava se i proces učenja. Kvalitetno znanje predstavlja ključni temelj za građenje karijere u IT industriji. Ali da biste postali zaista dobri u onome što radite, potrebno je i dosta samostalnog rada i zalaganja. Kako je završetak obuke samo jedan u nizu koraka ka uspešnoj IT karijeri, svakom početniku je važna i podrška na njegovom putu karijernog razvoja, pomoć u sastavljanju CV-a, kao i korisni saveti za posao.

Ukoliko želite da uđete u svet programiranja, bitno je da istrajete u učenju i budete spremni na puno kodiranja i odgovornosti, discipline i vežbe, ali sa druge strane otvara vam se potpuno novi svet prepun raznih mogućnosti i izazova.