Zašto u Britaniji voze sa leve, a u većem delu sveta sa desne strane puta?

SciTech 03. mar 202414:11 13 komentara
Unsplash/Lucas Davies

Ujedinjeno kraljevstvo jedna je od 30 odsto zemalja u kojoj se vozi levom stranom puta, dok se preostali deo planete kreće desnom. Dok je u Evropi u ovom pogledu ključnu ulogu igrao Napoleon Bonaparta, u SAD se "zasluge" obično pripisuju Henriju Fordu, ali kako piše CNN, priča je mnogo starija od prvih automobila.

Novinar CNN odgovor je tražio u Konestogi u Pensilvaniji, u nekadašnjem ambaru za sušenje duvana, gledajući kola svog domaćina, inače Amiša.

Porodica Džona Stemana obrađuje zemlju u tom području od 1743. godine, a kako piše novinar CNN-a, zaprežna kola u Konestogi ključna su za njegovu priču.

Ova velika kola, sa visokim, lučnim platnenim krovovima, jedan su od simbola širenja Amerike na zapad, u kojima su doseljenici nosili svoj prtljag.

Wikipedia/Kevin Burkett from Philadelphia, Pa., USA

Zaprežna kola iz Konestoge su razvili lokalni stolari i kovači, praveći ih pogodnim za prevoz poljoprivrednih proizvoda i stvari koje se razmenjivali sa Indijancima.

Filadelfija je u to vreme bila jedan od najvećih gradova britanskih kolonija. Vozač je mogao da jaše jednog od konja ili da sedi na „dasci“ koja je štrčala sa strane kola. Ali kada je bila potrebna aktivnija kontrola, išao bi uz konje, vukući poluge i užad.

Kako su na svetu brojniji dešnjaci, Konestoga kola imali su komande na levoj strani, blizu desne ruke vozača. To je značilo da je vozač bio bliže sredini puta, a kola na desnoj strani.

Povezane vesti

Na kraju je bilo toliko trgovine i saobraćaja između okruga Lankaster, Pensilvanije i Filadelfije da je stvoren prvi veliki auto-put u Americi.

Philadelphia and Lancaster Turnpike Road otvoren je 1795. godine.

Među pravilima zapisanim u njegovoj povelji, prema knjizi „Ways of the World“ M.G. Lej, bilo je to da sav saobraćaj mora da ostane udesno – baš kao što su to činila kola iz Konestoge.

Godine 1804. Njujork je postao prva država koja je uvela pravilo vožnje sa desne strane na svim putevima i auto-putevima.

Neki ljudi pripisuju Henriju Fordu standardizaciju američkog saobraćaja, jer je 1908. godine Ford Motor Co. stavio volan na levu stranu veoma popularnog modela T. Ipak, Ford je samo reagovao na vozačke navike navike koje su u velikoj meri bile uspostavljene mnogo ranije.

Zaista čudna stvar je da većina ostatka Evrope, osim Britanije, vozi desno kao Amerikanci.

Napoleonov marš kroz Evropu

Zašto su Britanci „odmetnici“ čak i na svom kontinentu? Zasluga ili krivica Francuza?

Nicolas-Jean-Baptiste Raguenet

Francuska revolucionarna vlada pod Maksimilijenom Robespjerom — najpoznatijim po tome što je predvodio „vladavinu terora“ iz kasnog 18. veka u kojoj su hiljade završile giljotinirani — diktirala je da svako treba da se vozi desnom stranom.

Leva strana puta je, po dugoj kulturnoj konvenciji, bila rezervisana za kočije i jahače na konjima. Drugim rečima, bogatije slojeve.

Pešaci, odnosno siromašniji, ostali bi desno.

Odluka da prisili sve na istu stranu puta bila je, dakle, ne samo dobra za saobraćaj, već je značila i ukidanje snobovskih

Prisiljavanje svih na istu stranu puta, osim što je dobro za saobraćaj, značilo je i ukidanje snobovskih klasnih razlika, navodi CNN.

Viši slojevi su verovatno to prihvatili, jer u to vreme bilo je veoma opasno smatrati sebe aristokratom.

Tu francusku politiku, piše CNN, navodno je širio Napoleon dok je njegova vojska marširala Evropom.

Lakše da otpozdraviš, ali i izvadiš oružje

No, postoji jedan narod koji nije bio ni podanik ni saveznik Napoleona. To bi bila Švedska. Švedska je vozila levom stranom, sve do jednog iznenađujuće mirnog dana 1967. kada su tamošnji vozači skrenuli udesno.

Britanija je, bukvalno, otišla drugim putem od Francuske.

Istoričar M.G. Lej, autor pomenute knjige „Ways of the World“, smatra da su razlog tome različite vrste tranpsporta koje su bile u upotrebi.

U Britaniji je bilo manje industrijskih vagona, a više malih kočija i pojedinačnih jahača. Jahači su se radije držali leve strane kako bi desnom rukom otpozdravljali jedni druge, a po potrebi i potegli oružje.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare