Zbog neobjašnjivog curenja iz Sojuza, otkazana ruska svemirska šetnja

SciTech 15. dec 202213:49 komentara
NASA TV/Handout via REUTERS

Rutinska svemirska šetnja dvojice ruskih kosmonauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) otkazana je nakon što su kontrolori leta primetili mlaz tečnosti iz "usidrene" svemirske letelice Sojuz, prenela je američka svemirska agencija NASA.

Prskanje tečnosti bilo je vidljivo u NASA video prenosu uživo, poput snežnih pahulja koje izviru iz zadnjeg dela kapsule Sojuz MS-22. Komentator NASA to je opisao kao curenje rashladne tečnosti.

NASA je saopštila da niko od sedam članova trenutne posade MSS – tri ruska kosmonauta, tri američka astronauta i japanski astronaut – nije u opasnosti.

POVEZANE VESTI

Do curenja je došlo kad su dvojica kosmonauta, zapovednik posade Sergej Prokopjev i inženjer leta Dimitrij Petelin, bili u odelima i pripremali se za planiranu svemirsku šetnju kako bi premestili uređaj s jednog modula na drugi na ruskom segmentu MSS-a.

U prenosu se čulo kako osoba iz kontrole misije zadužena za ruske operacije govori Prokopjevu i Petelinu u radijskom prenosu da se njihova svemirska šetnja otkazuje dok inženjeri rade na utvrđivanju prirode i porekla curenja.

Komentator prenosa uživo, Rob Navias iz NASA, takođe je rekao da je svemirska šetnja prekinuta zbog curenja.

Navias je rekao da je letelica Sojuz stigla na svemirsku stanicu u septembru, dovevši Prokopjeva, Petelina i američkog astronauta Franka Rubia na MSS, te je ostala pričvršćena na stranu orbitalne laboratorije okrenute prema Zemlji.

Svemirska šetnja planirana za sredu već je jednom odložena, krajem novembra, zbog neispravnih rashladnih pumpi u svemirskim odelima kosmonauta, rekao je Navias.

Svemirska šetnja trebalo je da bude 12. ove godine na MSS-u i 257. u istorije 22-godišnje platforme radi poslova sklapanja, održavanja i nadogradnje, prema NASA.

Navias je rekao da je prerano znati kakve bi implikacije curenje moglo imati na integritet te letelice i može li predstavljati poteškoće za povratak posade na Zemlju na kraju njihove misije.

Još pet svemirskih letelica parkirano je na svemirskoj stanici – dve SpaceX kapsule (Crew Dragon i Cargo Dragon), svemirski ‘teretnjak’ Northrop Grumman Cygnus i dva ruska broda za opskrbu, Progress 81 i Progress 82.

MSS, dužine američkog fudbalskog igrališta, koji kruži oko 400 kilometara iznad Zemlje, kontinuirano je „nastanjen“ od 2000. godine i njime upravlja američko-rusko partnerstvo koje uključuje i Kanadu, Japan i 11 evropskih zemalja.