Želite svoje ime u svemiru? Sada možete da ga pošaljete

SciTech 05. dec 202318:10 4 komentara
NASA

U oktobru iduće godine NASA-ina svemirska letelica Europa Clipper započeće putovanje prema Jupiteru u pokušaju da otkrije da li je moguć život na njegovom ledenom mesecu Evropi.

Letelica će u Jupiterovu orbitu stići 2030. godine i obaviće gotovo 50 preleta njegovog meseca te ga proučavati izuzetno osetljivim mernim instrumentima, piše Forbes.ba.

Naučnici se nadaju da Evropa sadrži sve što je potrebno za nastanak i razvoj života.

Europa Clipper putovaće duž gravitacijskih plima i oseka Jovian satelita, pola okrenut prema Mesecu iz svoje orbite, a pola izložen bezvazdušnpm prostranstvu nasilnog svemira. A uz svoj visokotehnološki spektrometar, radarski sistem, optičke instrumente dizajnirane za traženje dokaza vanzemaljskih staništa, Europa Clipper nosiće i imena ljudskih bića, a čovečanstvo će moći da pošalje svoj otisak u beskraj svemira. Trajno.

U sklopu NASA-ine inicijative “Poruka u boci” na ovu letelicu bitće ugravirana imena Zemljana, a građani sveta sada imaju priliku da besplatno pošalju svoja imena pre kraja ove godine.

“Ako postoji ili je postojao život na Evropi, on je morao biti potpuno nezavisan od života na Zemlji”, rekao je Robert Pappalardo, naučnik na misiji Europa Clipper.

“To bi značilo da poreklo života mora biti prilično jednostavno u celoj galaksiji i šire.”

Program za slanje imena se zatvara krajem ove godine, a do sada se u njega upisalo milion ljudi. Ako ste zainteresovani, možete se prijaviti i vi OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare