„3 Body Problem“ je najgledanija na Netfliksu: U Kini, uz seriju, i – presuda za ubistvo

Showbiz 01. apr 202421:21 2 komentara
Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Naučnofantastična serija "3 Body Problem" trenutno je najgledanija na Netfliksu. U pitanju je adaptacija istoimene trilogije romana kineskog književnika Lijua Cisina. Čak je pronašla svoju publiku i u Kini, gde je ova striming platforma nedostupna. Ali, u Kini, uz seriju, ide i presuda u realnom životu - na smrt je osuđen jedan od ključnih igrača koji stoje iza adaptacije romana.

Mnogi obožavaoci ove serije nastale prema adaptaciji tri romana objavljenih od 2008. godine, takođe su pažnju posvetili i sudnici u Šangaju, gde je jedan od ključnih igrača koji stoje iza adaptacije osuđen na smrt samo dan nakon izlaska serije, piše BBC.

Njegov zločin bio je ubistvo kineskog milionera Lina Čija (39), predsednika i izvršnog direktora kompanije za razvoj video igara Yoozoo, najpoznatiju po strateškoj igrici „Igra prestola: Zima dolazi“.

Ta kompanija poseduje prava za filmske adaptacije kineskog naučnofantastičnog epa.

Prema presudi, Ksu Jao, koji je bio poznati advokat, postao je zaokupljen rivalstvom nakon što ga je Lin Či izbacio iz kompanije nedugo nakon što je ovaj pomogao u sklapanju ugovora sa Netfliksom 2020. godine.

U roku od nekoliko meseci od tih događaja, Lin je pronađen mrtav na katolički Božić 2020. godine. On je otrovan, a šangajska policija je tada u saopštenju ukazala na jednog od Linovih kolega kao glavnog osumnjičenog – identifikovala ga je samo po prezimenu Ksu.

Lin i Ksu su navodno bili u dobrim odnosima na početku: Lin je imenovao Ksua da predvodi podružnicu pod nazivom „The Three Body Universe“ godinu dana nakon što se 2017. pridružio kompaniji Yoozoo kao glavni direktor za rizik.

Podružnica je bila zadužena za obezbeđivanje prava intelektualne svojine za filmske adaptacije, a njih dvojica su blisko sarađivali u sklapanju ugovora o adaptaciji romana u originalnu seriju za Netfliks.

Međutim, posvađali su se kada je Lin – koji je osnovao Yoozoo 2009. godine – odlučio da druge rukovodioce postavi kao glavne za poslovanje, naveli su lokalni mediji. Ksu je, dodaje se, tada počeo da planira zaveru.

Neki izveštaji kažu da je osnovao kompaniju u Japanu koja se bavila nabavkom smrtonosnih supstanci i čak ih je testirao na životinjama. Ksu je zatim ove supstance stavio u probiotske pilule i dao ih Linu.

Lin se prijavio u bolnicu jer se nije osećao dobro nakon uzimanja tableta i u početku je bio u stabilnom stanju. Ali njegovo stanje se dramatično promenilo – preminuo je 10 dana kasnije, u 39. godini.

U to vreme smatralo se da je Lin imao neto vrednost od oko 6,8 milijardi juana (oko milijardu evra), prema rang listi bogataša Hurun Čajna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare