Ovogodišnji FEST hitovi: Više od 20 filmskih projekcija

Showbiz 21. feb 201612:29 > 12:51
N1

Ovogodišnji FEST posetiće članovi ekipa više od 20 filmova koji će sa publikom razgovarati posle projekcija i koji će se predstaviti medijima na pres konferencijama.

Specijalni gosti biće, kako je već najavljeno, španska glumica Viktoria Abril i ameriočki reditelj Džon Mektirnan, kojima će biti uručen „Beogradski pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo.

Čuveni ruski reditelj Pavel Lungin je predsednik Žirija Glavnog programa, a publika će imati priliku da prisustvuje master klasovima koje će održati Lungin i Mektirnan.

Prijavljivanje za master klasove vrši se putem formulara na sajtu koji se nalazi pod selekcijom pres.

Publika Festa imaće priliku da pogleda i film „Dipan“ za koji je slavni francuski reditelj Žak Odijar dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Ekipa filma „Novajlija“ – glumac Entoni la Palja, reditelj Kai Beri, glumica Noemi Merlant i producent Srđan Stakić, ponovo će posetiti Srbiju, nakon što su deo filma snimali pre nekoliko godina u Beogradu i na Mokroj gori.

Pet filmova iz glavnog takmičarskog programa imaće svog predstavnika na FEST-u. Američki reditelj iranskog porekla, Ramin Bahrani, predstaviće svoj novi film „99 Homes“. Bahrani je poznat po ostvarenjima kao što su „Man Push Cart“, „Chop Shop“ i „Goodbye Solo“, koji su prikazivani u Kanu, Veneciji, Berlinu i Sandensu.

Ovaj triler se bavi posledicama ekonomske krize u Americi i prati porodicu koja je suočena sa gubitkom kuće usled nagomilanih dugova.

Nemački reditelj Florian Gottschick predstaviće svoj drugi igrani film, Svetla noć, koji se bavi kompleksnim odnosima između četvoro ljudi tokom jednog dugog, letnjeg vikenda u provinciji. Elie Wajeman je francuski reditelj koji takođe dolazi sa drugim filmom, Anarhisti koji prati čoveka sa misijom da se infiltrira u grupu anarhista krajem 19. veka.

Meksička glumica Leidi Gutierez gostovaće povodom ostvarenja „Odabrane“, Mađarica Lili Horvat dolazi sa rediteljskim debijem „Dete srede“, a Hadar Morag iz Izraela takođe će predstaviti svoj debi „Zašto si me ostavio“.

U takmičarskom programu Srpski film našle su se i manjinske koprodukcije, te će tako FEST posetiti veliki broj ekipa filmova iz regiona. Zvizdan, veliki festivalski favorit i nosilac mnogobrojnih nagrada, predstaviće reditelj Dalibor Matanić, producentkinja Ankica Jurić Tilić, glavni glumci Tihana Lazović i Goran Marković, kao i Nives Ivanković i Slavko Sobin koji su se našli u sporednim ulogama.

Film „S one strane“ premijerno je prikazan na Berlinalu, a FEST-ovoj publici će ga predstaviti reditelj Zrinko Ogresta, scenarista Mate Matišić, producent Ivan Maloča, kao i glumica Ksenija Marinković, koja se igrom slučaja našla u čak pet filmova koji će biti prikazani na FESTU.

Komediju koja ruši rekorde gledanosti u Hrvatskoj, Narodni heroj Ljiljan Vidić, predstaviće glumci Stjepan Perić, Dražen Čuček i Đorđe Kukuljica. Film Brat Dejan sniman je u otpunosti u Srbiji, glavnu ulogu tumači Marko Nikolić, a gruzijski reditelj Bakur Bakuradze će posetiti festival.

U sprsko-korejsko-slovenačkoj produkciji, naučno fantastičnom filmu „Procep“ reditelja Dejana Zečevića, glavne uloge tumače glumci Katarina Čas, Ken Foree i Monte Markham koji će se, pored domaće ekipe filma, predstaviti publici.

Četvorica reditelja iz takmičarskog programa „Granice“ predstaviće svoje filmove – „III“ će predstaviti ruski reditelj Pavel Kalev, „Bunker“ nemački režiser Nikias Krisos, „Mrvice“ španski autor Miguel llanso i „H.“ američki reditelj Daniel Garcsija.

Iz Slovenije će gostovati glavni glumac filma „Julija i Alfa Romeo“ Dario Nožić Serini i producent Andrej Stritof, kao i reditelj Jan Cvitkovič i producent Aleš Pavlin koji će predstaviti komediju „Šiška Deluks“.

Kao članovi Žirija Glavnog takmičarskog programa Beograd će posetiti Gjermund Gisvold, norveški pisac i scenarista i Janko Popović Volarić hrvatski filmski, pozorišni i televizijski glumac.

Gosti FEST-a će biti i u sastavu Žirija Srpski film a to su: Kozmina Stratan – mlada rumunska glumica, Nevio Marasović hrvatski filmski reditelj i Bernd Buder nemački filmski novinar i festivalski programski direktor.

Žiri programa Granice ugostiće hrvatskog novinara i filmskog kritičara Marka Njegića, dok će u Žiriju za nagradu Nebojša Đukelić gost FEST-a biti filmski kritičar iz Hrvatske, Stjepan Hundić.