Pismo podrške umetnika za odluku Lorde da ne peva u Izraelu

Showbiz 06. jan 201811:26 > 11:33
Kevin Winter / Getty Images North America / AFP

Više od stotinu muzičara, glumaca i književnika potpisalo je pismo podrške odluci novozelandske pevačice Lord da ne nastupi u Izraelu.

Pismo objavljeno u britanskom Gardijanu potpisali su pored ostalih autorka i aktivistkinja Andjela Dejvis, glumci Mark Rafalo i Džon Kjuzak, i muzičarka Ketlin Hana.

„Pišemo u znak podrške Lorde koja je objavila odluku da ne nastupi u Izraelu i sada je na čitavoj stranici oglasa u Vašington postu nazvana osobom punom predrasuda“, navodi se u pismu.

Novozelandska pevačica Ela Marija Lani Jelić O’Konor – po jednima srpsko-irskog porekla, a po drugima hrvatsko-irskog, nedavno je otkazala junski koncert u Tel Avivu nakon pritiska međunarodnog pokreta za bojkot, deinvestiranje i sankcije protiv Izraela.

Potom je američki rabin Šmuli Boteah u novinskom oglasu optužio i nju i Novi Zeland za antiizraelske predrasude zbog podrške saopštenjima UN protiv odnosa Izraela prema Palestincima, podsećaju izraelski mediji.

„Šmuli Boteah, autor i promoter oglasa, podržava nelegalna izraelska naselja i napisao je prošlog meseca za Breitbart da zahvaljuje Donaldu Trampu što je naelektrisao svet priznanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela uprkos međunarodnom pravu“, napisali su umetnici u pismu pod naslovom „Umetničko pravo Lorde da otkaže koncert u Tel Avivu“.

U pismu se dodaje da rabin ne može da uči umetnike o ljudskim pravima i da oni osuđuju njegovu taktiku ucena kako bi se branila nepravda protiv Palestinaca i potisnulo pravo umetnika na slobodu savesti.

„Mi podržavamo pravo Lorde da zauzme stav“, navodi se u pismu koje su takođe potpisali jedan od osnivača Pink Flojda Rodžer Voters i režiser Ken Loač, a koji podržavaju propalestinski pokret bojkota protiv Izraela.

Objavivši pre dve nedelje da otkazuje koncert, Lord je rekla da je primila mnogo pisama i poruka, da je razgovarala i s onima koji imaju drugačije stavove, ali da smatra da je njena odluka ispravna.