Autori filma "Mezimica": Raskid ugovora jeste cenzura

Showbiz 24. sep 201818:41 > 18:46
N1

Pojedini filmovi izazivaju kontroverze u javnosti, ali oko retko kog ostvarenja se podigne prašina pre nego što uopšte bude snimljen. Sedam dana pre zakazanog početka snimanja, Filmski centar Srbije raskinuo je ugovor sa ekipom filma "Mezimica", zvanično iz proceduralnih razloga. Autori filma, pak, smatraju da je ukidanje podrške - cenzura.

Do prve klape nije ni došlo. Snimanje trilera „Mezimica“ Filmski centar Srbije podržao je prošle godine, da bi svega nedelju dana pred uključivanje kamera, ceo projekat pao u vodu.

„Potpisao sam sporazumni raskid ugovora sa direktorom Filmskog centra Srbije Bobanom Jevtićem, po kome su se obe strane saglasile da ne postoje uslovi pod kojima bi film mogao normalno da nastavi da se radi. To je ono što je dokumentovano i van toga nemam dodatnih komentara“, izjavio je Svetozar Cvetković, producent filma „Mezimica“.

I zaista, Cvetković više nije ništa ne komentarisao, iako javnost još uvek nema odgovor šta se zbilo. Svoju verziju zato ima scenarista filma Dimitrije Vojnov.

„U to nemam nikakvu dilemu. Ovaj film je zabranjen“, kaže Vojnov.

Vojnov smatra da je „Mezimica“ cenzurisana usled hajke vođene protiv, kako kaže, nepostojećeg antisrpstva koje je neko učitao u njegov film.

Naime, zbog dela scenarija u kome se u srpskim institucijama vrši trgovina organima, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM upalo je u Filmski centar Srbije, a u jednom tabloidu napisano je da je novi Upravni odbor Filmskog centra predvođen Jelenom Trivan, stao na put spornom scenariju.

„Snimanje ovakvog filma skrenulo bi pažnju sa teme Žute kuće i osnivanja Specijalnog suda za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji i relativizaciju odgovornosti“, navodi Filmski centar u saopštenju.

POVEZANE VESTI

 U Filmskom centru demantuju da je ovakva izjava izašla iz njihove ustanove, kao i da je „Mezimica“ cenzurisana zbog sadržaja. Oni su se, podvlače, proceduralno obavezali da finansiraju film, kome je naknadno promenjen scenario. Zbog čega je uopšte menjan, kažu – ne znaju.

„Nezavisna komisija je imala projekat na stolu, ona se odlučila za taj projekat, tako da bi svaka suštinska promena trebalo da se javi i da se o tome ponovo raspravlja“, kaže Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

N1: Da li je moguće da je neko iz vaše kuće vršio pritisak na producenta i reditelja?

„Ne da ja znam. Ja nisam“, navodi Jevtić.

A šta je istina? U scenariju se Kosovo ni ne pominje, niti su nacionalnosti likova od bilo kakvog značaja.

„Mislim da su, prosto, u strahu bile velike oči. Posle filma ‘Teret’ je verovatno neko iz vlasti pitao – jel’ vi imate još neko neprijatno iznenađenje, da ste podržali a da tamo nisu čista posla. Neko je rekao – e, pa za ovo se sumnjalo da je nešto antisrpski i oni su, prosto, izopstruirali taj film da ne bi razmišljali“, ocenio je Vojnov.

Nova predsednica Upravnog odbora Jelena Trivan nije odgovarala na poruke i pozive N1, dok je nesuđeni glavni glumac Nikola Kojo poručio da, ukoliko producent i reditelj ćute, ni on ne želi više ništa da komentariše.