Počelo snimanje završne sezone popularne hrvatske serije "Novine"

Showbiz 28. maj 201917:16 > 17:19
YouTube

Produkcijska kuća Drugi plan u Voloskom i Opatiji počela je snimanje treće i završne sezone izuzetno uspešne HTV-ove dramske televizijske serije "Novine", u režiji Dalibora Matanića i prema scenariju Ivice Đikića.

Od utorka 28. maja do 1. jula filmska ekipa će snimati na pedesetak lokacija u Rijeci i okolini, a u prvim snimljenim scenama na rivi u Voloskom nastupio je Dragan Despot u ulozi novoizabranog predsednika Hrvatske Ludviga Tomaševića, a zajedno s njim Draško Zidar u ulozi sudije Vrhovnog suda Zvonimira Mihalića.

Dok je u prvoj sezoni „Novina“ naglasak bio na novinarstvu u dnevnoj štampi, a druga sezona oslikavala zbivanja u visokoj politici, fokus treće sezone „Novina“ biće na sudstvu.

U početnim scenama opisuje se zakulisni sukob između Tomaševića i premijera Lozančića u čijem je središtu sudija Mihalić. On je razapet oko konačne presude u slučaju u kojem fond Domovina od države traži naknadu štete veće od 300 miliona evra.

Premijer Lozančić zahteva od Mihalića da presudi u korist države. Predsednik Republike Tomašević, pak, nagovara Mihalića da za veliki iznos novca i njegovu podršku u kandidaturi za predsednika Vrhovnog suda presudi u korist Fonda Domovina.

„U borbi za vlast i moć ne biraju se sredstva i poseže se za svim i svačime. Od lika koji tumačim možemo očekivati njegove prve predsedničke poteze. Videćemo mnoge zanimljive situacije“, rekao je Dragan Despot.

Ekipu serije i ovog puta predvodi reditelj Dalibor Matanić kojeg na početku snimanja nije omela jaka kiša.

„Gde je najveće nevreme tamo smo i mi. Nama je to za snimanje zapravo odlično jer upravo nam ovakvo vreme i tematski odgovara. Snimanje nastavljamo u Rijeci, Opatiji, Kostreni, Kraljevici i na drugim lokacijama“, rekao je Matanić dodajući kako je planirano osamdesetak govornih uloga te kako će nastojati da snimi većinu scena u eksterijerima.

Producent serije Nebojša Taraba najavio je da će treća, ujedno i finalna sezona zatvoriti neka poglavlja koja su otvorena u prve dve, saznaće se sudbine glavnih likova, ali i sudbina samih novina.

„Očekujte puno iznenađenja, dosta akcije. Biće napeto i žestoko“, rekao je Taraba.

Glumačku ekipu predvode Dragan Despot, Branka Katić, Draško Zidar, Zdenko Jelčić, Željko Konigsknecht, Aleksandar Cvjetković, a pridružiće im se i Dražen Mikulić, Zdenko Botić, Livio Badurina, Daria Lorenci i Krešimir Mikić.

Prve dve sezone ove izuzetno uspešne serije prikazane na HRT-u, prodate su globalnom striming servisu Netflix čime su postale dostupne u više od 180 zemalja širom sveta. Taraba dodaje da je serija izazvala veliko zanimanje u zemljama Južne Amerike i u Skandinavije stoga je za očekivati i da će tamošnja publika nestrpljivo iščekivati rasplet serije.

Prikazivanje treće sezone „Novina“ na HTV-u očekuje se iduće godine.