Vek od rođenja Bili Holidiej

Showbiz 07. apr 201508:15 > 08:30
Wikipedia

Jedna od najuticajnijih pevačica ne samo u džez već i u pop muzici, žena koju nazivaju kraljicom bluza, neprevaziđena Bili Holidej rođena je na današnji dan pre tačno 100 godina u Filadelfiji.

Ta američka džez pevačica i tekstopisac, poznata i pod nadimkom Ledi Dej posebno je prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pesama.

Međutim, iako tokom svog života nije napisala veliki broj pesama, nekoliko njih je podiglo džez standard na viši nivo. U pitanju su pesme „God Bless the child“, „Don’t Explain“, „Fine and Mellow,“ i „Lady Sings the Blues“.

U današnje vreme upravo te pesme predstavljaju istinske džez klasike. Uz njih, Holidej je snimala i obrade poznatih džez pesama, a neretko je uspevala da im udene lični pečat koji ih je učinio prepoznatljivima. U takve se ubrajaju „Easy Living“ i „Strange Fruit“.

Njen težak život, obeležen diskriminacijom, zavisnošću od droga i alkohola i burne ljubavne afere smatraju se nekom vrstom preteče rokenrol načina života. Snimila je film „New Orleans“ i napisala autobiografiju „Ledi peva bluz“.

Poznato je da je 1947. godine uhapšena zbog posedovanja narkotika, a nekoliko dana kasnije našla se na sudu na kojem je izjavila da se „cela ta stvar zvala Sjedinjene Američke Države protiv Bili Holidej. Jednostavno, tako sam se osećala“.

Izjasnila se krivom i bila je osuđena na zatvorsku kaznu u federalnom zatvoru Alderson u Zapadnoj Virdžiniji. Rekla je da neće otpevati nijednu notu dok je tamo. U martu 1948. godine puštena je zbog dobrog vladanja.

Njen menadžer je mislio da je to savršen trenutak za koncert u Karnegi holu, ali je poznata pevačica oklevala jer je mislila da je ljudi neće ponovo prihvatiti.

Međutim, ipak je pristala i 27. marta 1948. godine koncert u Karnegi holu bio je pun pogodak.

Retko se govori o tome da je Bili Holidej bila otvoreno biseksualna, ali u današnje vreme se zna da je unajmljivala prostitutke. Takođe, bilo je i raznih priča o njenim vezama sa poznatim ženama tog vremena, od kojih je najuverljivija ona o aferi sa Talulom Benkhed.

Godine 1941. udala se za Džimija Monroa, ali iako je bila u braku, upustila se u vezu s trubačem Džoom Gajem, koji je bio i njen diler droge. Od obojice se rastala.

Do 1950. počela je sve dublje da tone u alkohol i da se odaje porocima, što joj je narušilo zdravlje. Sve to je uticalo i na njen glas, koji je postajao sve grublji.

Tokom 1952. udala se za Luisa Mekeja, mafijaša i takođe dilera droge. On je, kao i mnogi pre njega, bio nasilan, ali je pokušao i da je odvikne od narkotika.

Poslednji nastup imala je 25. maja 1959. godine u Njujorku, a ubrzo posle njega završava u bolnici zbog problema sa jetrom i srcem. Bila je toliki zavisnik da je policija morala da joj oduzima drogu dok je bila na samrti. Preminula je 17. jula 1959. od ciroze jetre, a njen imetak je u trenutku smrti bio je 750 dolara i 70 centi.