Film "Džoker" osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji

Showbiz 07. sep 201921:30 > 21:33
Tanjug / Ettore Ferrari/ANSA via AP

Američki triler "Džoker" Toda Filipsa osvojio je Zlatnog lava na 76. venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu, saopštila je predsednica žirija Lukresija Martel.

„Želim zahvaliti Varner Brosu i DC-u što su izašli iz svoje zone komfora i tako odvažno se zauzeli za mene i ovaj film“, rekao je Filips nakon primanja nagrade.

U filmu se glavni glumac iz borbenog stend ap komičara Artura Fleka transformiše u Betmanovog suparnika.

„Hvala vam što ste mi poverili svoje lude talente“, rekao je obrativši se glavnom glumcu Hoakinu Finiksu koji se nalazio pored njega na sceni.

Najbolji scenario pripao je Jonfanu za animirani film „Ne. 7 Čeri Lejn“ o Hongkongu 1967. godine, kineskoj poluautonomnoj pokrajni kojoj je zahvalio što mu je dao slobodu da stvara.

Tobi Valas osvojio je nagradu za najbolji novi talenat za svoj rad u filmu „Babyteeth“ Šenon Marfi.

„Ne možemo da verujemo da smo ovde uopšte, tako da je sve dodatno odlično“, rekao je Valas.

Film Romana Polanskog o aferi Drajfus, „Oficir i špijun“, je dobio veliku nagradu žirija, ali režiser nije bio prisutan da je primi.

Luka Marineli je, koji je igrao u francusko-italijanskoj istorijskoj romansi „Martin Eden“ je dobio nagradu za najboljeg glumca, a Arijana Askarid koja je glumila u francuskom filmu „Glorija Mundi“, nagradu za najbolju glumicu.

Žiri koji je izabrao dobitnika Zlatnog lava i druge nagrade predvodila je argentinska rediteljka Martel, a činili su ga rediteljka Meri Haron, glumica Stejsi Martin, sineasta Rodrigo Prieto i izvršni direktor Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Pirs Handling.