Kanje Vest bi Belom kućom upravljao po ugledu na fiktivno kraljevstvo Vakanda

Showbiz 08. jul 202015:36 > 15:43
AFP/Angela Vciss

Američki reper Kanje Vest, koji je nedavno objavio da će se kandidovati za predsednika, rekao je da će svoj model upravljanja Belom kućom ustrojiti po ugledu na Vakandu, fiktivno kraljevstvo iz Marvelovog stripa "Crni panter" (Black Panther).

On je za magazin Forbs, u svom prvom intervjuu otkako je objavio svoje namere, rekao i da će biti „ekstremno oprezan“, kada se radi o vakcini protiv koronavirusa.

„Hoće da ugrade čipove u nas, hoće svašta da urade, da bi bili tamo gde ne možemo da prođemo kroz nebesku kapiju“, rekao je Vest.

U onome što je Forbs opisao kao „četvorosatni vrludajući intervju“, Vest je kazao da će u narednih 30 dana definitivno odlučiti da li će učestvovati na novembarskim predsedničkim izborima.

Ako odluči da hoće, to će biti pod parolom rođendanske žurke.

„Zato što kad ja pobedim, to će biti rođendan za sve“, pojasnio je i dodao da je ozbiljan u svom planu.

„Kao i sve drugo što sam radio u životu, radim da pobedim“, rekao je reper.

„Hajde da prevaziđemo svu priču o rasizmu, ‘ajde da damo ljudima 40 jutara i mazgu, ‘ajde da im damo neku zemlju, to je plan“, dodao je Vest, aludirajući na plan iz 19. veka da se oslobođenim robovima da po 40 jutara zemlje, posle Građanskog rata u SAD.

Kako Kanje Vest zamišlja predsednikovanje?

Kako je naveo, jedan od prioriteta njegovog „predsednikovanja“ biće okončanje policijske brutalnosti, a izjasnio se i da je protiv smrtne kazne.

Takođe, hoće da pročisti hemikalije iz „naših dezodoranasa i pasti za zube“.

Upitan o njegovom pristupu poreskoj politici, rekao je da još nije sproveo neophodna istraživanja.

„Istražiću to sa najjačim stručnjacima koji služe Bogu, i izaći ću sa najboljim rešenjem. I to će biti moj pristup svemu što do sada nisam istražio“, rekao je on.

Veruje da je u februaru imao koronavirus, kao i da Kina nije kriva za Covid-19.

„To nije krivica naroda Kine. Oni su, takođe, Božiji ljudi. Volim Kinu. Ona mi je promenila život. Promenila je moju perspektivu, pružila mi je tako široke vidike“, rekao je reper.

No, preduzeće radikalni pristup vladavini.

„Ne znam da li da koristim reč „politika“ za način na koji ću pristupiti stvarima.

„Nisam imao politiku kada sam ušao u Najki i dizajnirao Yeezy i išao u Luja i dizajnirao Luj Vitona u isto vreme. To nije bila politika, to je bio dizajn. Moramo da unapredimo dizajn da bi mogli u ovo vreme da oslobodimo svoj um. Koristiću baš sada kao okvir Vakandu, jer je to najbolje objašnjenje toga kako će se osećati naša dizajnerska grupa kad uđe u Belu kuću“, pojasnio je reper.

Dodao je da će njegov takmac u trci za kandidaturu biti Mišel Tidbol, koju Ford opisuje kao „opskurnu propovednicu iz Vajominga“.

Posle poslednjih predsedničkih izbora 2016. Vest je u velikom stilu otkrio svoju podršku predsedniku Donaldu Trampu, a 2018. ga je upoznao, noseći kačket na kojem je pisalo „Učini Ameriku opet velikom“ (Make America Great Again). Ali, u ovom intervjuu je istakao da je završio s Trampom i da je izgubio poverenje u njega.

Može li Kanje Vest uopšte da postane predsednik?

Forbs naznačuje da Vest „nema nikakav aparat za kampanju“ i da će propustiti rok za upisivanje njegovog imena na glasačke listiće u mnogim saveznim državama. Ali, reper želi da taj rok bude produžen zbog pandemije Covid-19.

Zvezda, koja se tek u ponedeljak registrovala za izbore prvi put, tvrdi da cela ova priča o kandidaturi za predsedničke izbore nije samo reklama za njegov novi album.

„Videćemo da li ću biti postavljen 2020. ili 2024. – jer Bog postavlja predsednika. Ako pobedim 2020, to znači da me je Bog postavio. Ako pobedim 2024, i to znači da me je Bog postavio“, naglasio je reper.

U intervjuu za RealClearPolitics, Tramp je ocenio ideju da se Vest kandiduje za predsednika „interesantna“.