Završeno snimanje sedme epizode Ratova Zvezda

Showbiz 04. nov 201417:24 > 17:29
Reuters/Shannon Stapleton

Filmska ekipa reditelja Džej-Džeja Abramsa (J.J. Abrams) završila je snimanje sedmog nastavka filma "Ratovi zvezda" u britanskom studiju Pajnvud, posle čega je održano slavlje u londonskom Muzeju nauke, prenosi britanska štampa.

Abrams je završio snimanje filma tokom proteklog vikenda, posle sedam meseci snimanja koje je jednom bilo prekinuto zbog povrede 71-godišnjeg glumca Harisona Forda, koji je 7. juna udario nogu o hidraulična vrata.

Na proslavi u muzeji svi gosti su dobili kačkete s logom filma, dok su protagonisti filma pročitali dugo i dirljivo pismo u kojem zahvaljuju svim članovima filmske ekipe za saradnju.

„Za nas je bila prava čast i ogromna radosti raditi s vama. Znali ste da se suočite sa svakim izazovom“, navodi se u pismu.

Reditelj, čiji film treba da izađe 18. decembra 2015. godine, ima zadatak da montira film i doda sve neophodne specijalne efekte, pošto je, kao njegov prethodnik Džordž Lukas (George Lucas), koristio makete tokom snimanja.

Snimanje filma počelo je početkom aprilu u Londonu. Pored starih glumaca Harisona Forda (Harrison Ford), Keri Fišer (Carrie Fisher) i Marka Hamila (Mark Hamill), u filmu igraju i novi, mladi glumci.

Originalnu trilogiju čine „Ratovi zvezda: „Nova nada“ (1977), koju je režirao Džordž Lukas (George Lucas), „Imperija uzvraća udarac“ (1980) Irvina Keršnera (Irvin Kershner) i „Povratak džedaja“ (1983) Ričarda Markana (Richard Marquand).

Potom je snimljena „prikvel“ trilogija, to jest epizode 1, 2 i 3 – „Fantomska pretnja“ (1999), „Napad klonova“ (2002) i „Osveta sita“ (2005), a sve tri je režirao Lukas.

„Prikvel“ trilogija, donekle uz izuzetak „Osvete sita“, naišla je na loš prijem kod kritike, ali je svejedno bila „razbijač bioskopskih blagajni“ kao i originalna trilogija.

Serijal „Ratovi zvezda“ postao je fenomen pop kulture, lansirajući nove filmove na tu temu, knjige, kompjuterske igrice i televizijske serije.

Magazin Forbs objavio je da sveukupan prihod od brenda „Star Wars“ tokom 28 godina postojanja iznosi više od 20 milijardi dolara. To je najuspešnija filmska franšiza u istoriji kinematografije.