Abdul Džabar „opleo“ po novoj seriji o Lejkersima, Vest traži izvinjenje HBO-a

Showbiz 20. apr 202222:19 2 komentara
Tanjug/HBO via AP (Kvinsi Ajzeja kao Medžik Džonson i Solomon Hjuz kao Karim Abdul Džabar u seriji "Vreme pobede")

Kablovski gigant HBO odnedavno prikazuje seriju "Vreme pobede: Uspon dinastije Lejkersa" (Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty) koja je za kratko vreme postala hit, ali je naišla i na brojne kritike jer se baš i ne drži istorijskih činjenica. Brojne zamerke na račun serije iznela je legenda Lejkersa Karim Abdul Džabar nazvavši je dosadnom i neduhovitom, dok je čuveni Džeri Vest otišao korak dalje i od HBO-a zatražio povlačenje serije i izvinjenje zbog načina na koji je prikazan u njoj.

Karim Abdul Džabar, rekorder po broju MVP titula i osvajač pet NBA prstenova sa Lejkersima, osvrnuo se u svom blogu na HBO seriju „Vreme pobede: Uspon dinastije Lejkersa“.

Abdul Džabar je, naravno, jedna od glavnih figura u seriji „Vreme pobede“, i igra ga Solomon Hjuz, ali slavni košarkaš naglašava da njegova kritika serije nema mnogo veze sa načinom na koji je u njoj prikazan, prenosi Rolling Stone.

„Borio sam se sa leukemijom, operacijom srca, rakom, vatrom i rasizmom – negativan prikaz u TV seriji nema nikakvog uticaja na mene lično“, napisao je Abdul Džabar.

Ono što Abdul Džabar, međutim, dovodi u pitanje je način na koji je serija obradila priču o usponu i dominaciji Lejkersa u turbulentnim osamdesetim godinama prošlog veka, i glavne protagoniste svela na, kako je naveo, karikature.

Sa takvim jednodimenzionalnim likovima, zaplet „postaje frenetična melodrama“, tvrdi Abdul Džabar i dodaje da su „senzacionalizovani izmišljeni trenuci tu da uzbude čula, ali ne otkrivaju ništa dublje“.

Ocenio je da je zaplet serije konstruisan kao da je neko okupio najveće tračare iz rijalitija „Prave domaćice“, koje su sa Tvitera pokupile sve glasine jedne o drugima, a zatim se igrale „gluvih telefona“.

Kritikovao je i producenta serije i reditelja prve epizode Adama Mekeja, ocenivši da „Vreme pobede“ pati od iste „plitkosti i lenjog pisanja“ kao Mekejev prošlogodišni satirični hit film „Ne gledaj gore“, koji se nadmetao za nagradu Oskar.

Abdul Džabar je stekao utisak i da serija umanjuje naporan rad Džini Bas, ćerke vlasnika Lejkersa Džerija Basa, dok lik bivšeg trenera i legende Lejkersa Džerija Vesta, koji se borio sa depresijom, svodi na lik „Pere Kojota iz crtaća“, koji služi za ismevanje.

Iako je više puta naglasio da nezadovoljstvo serijom nije motivisano načinom na koji je on prikazan u njoj, košarkaškoj legendi je ipak zasmetala scena iz prve epizode u kojoj klincu na snimanju komedije „Ima li pilota u avionu“ kaže: „Odj*bi!“

Napominjući da se tako nešto nikada nije dogodilo, Abdul Džabar je ocenio da prava žrtva te scene nije on, već njegova dobrotvorna fondacija, jer bi ljudi, gledajući seriju, mogli da joj uskrate podršku verujući da je on nasilan prema deci.

Džeri Vest traži povlačenje serije i izvinjenje

vreme pobede serija o lejkersima
Tanjug/HBO via AP (Džejson Klark kao Džeri vest u seriji „Vreme pobede“)

„Vreme pobede“ izazvalo je još burniju reakciju bivšeg igrača, trenera i funkcionera Lejkersa Džerija Vesta koji je od HBO-a zatražio povlačenje serije, a od te kablovske mreže i producenta Adama Mekeja javno izvinjenje zbog načina na koji je prikazan, prenosi Rolling Stone.

U pismu koje su poslali advokati Džerija Vesta, navodi se da je način na koji je on prikazan u seriji, u kojoj ga glumi Džejson Klark, „neosnovan i zlonameran“.

„Vreme pobede lažno i surovo prikazuje gospodina Vesta kao nekontrolisanog, opijenog besnoholičara“, dodaje se uz ocenu da takav lik „nema nikakvih sličnosti sa pravim čovekom“.

Uz zahtev za povlačenje serije i izvinjenje, Vest je navodno zatražio i odštetu od HBO-a.

Njegovi advokati su naveli da to što serija ima odricanje od odgovornosti u kojem se navodi da je reč o dramatizaciji, ne štiti HBO od odgovornosti.