Akademija se izvinila indijanskoj glumici koja je odbila Oskara u ime Branda

Showbiz 16. avg 202208:40 > 19:09 16 komentara
Tanjug/AP Photo, File

Akademija filmskih umetnosti i nauka koja dodeljuje Oskare uputila je izvinjenje indijanskoj glumici, koja je pre gotovo 50 godina izviždana i ismejana na dodeli nagrade, na koju je došla umesto Marlona Branda, koji je odbio Oskara zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder (Sacheen Littlefeather), koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismevana na ceremoniji dodele Oskara 1973. godine, kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Kum“.

Indijanka je kasnije rekla da je obezbeđenje sprečilo da je fizički napadne Džon Vejn, tada zvezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismejao i Klint Istvud i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

„Uvrede koje ste pretrpeli su neumesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi“, navodi se u pismu koji je uputio tadašnji predsednik Akademije Dejvid Rubin.

„Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala nepriznata. Zbog toga vam nudimo i najiskrenije izvinjenje i iskazujemo iskreno divljenje“, dodaje se u pismu.

Indijanka, koja sada ima 75 godina, odmah je reagovala.

„Mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje“, navela je ona.

Komentari (16)

Vidi sve komentare