Čuvena „Holivudska mačka“ eutanazirana u Los Anđelesu

Showbiz 18. dec 202209:47 komentara
Miguel Ordenana/National history Museum Of L.A./Griffith Park Connectivity/Handout via Reuters

Čuvena puma nazvana "Holivudska mačka", koja se nastanila u centru Los Anđelesa i postala simbol urbanog pritiska na divlje životinje, eutanazirana je, objavili su zaposleni odeljenja za zaštitu faune u američkoj državi Kaliforniji.

Divlja mačka, stara oko 11 godina, šetala je na visovima Holivuda i oko čuvenog ogromnog panoa sa slovima na planini, odakle je i dobila nadimak, a eutanazirana je u subotu.

Zvaničnici Kalifornijskog odeljenja za ribarstvo i faunu rekli su da je odluka o eutanaziji divlje mačke doneta pošto su veterinari utvrdili da je imala prelom lobanje i hronične bolesti, koje su uključivale infekcije, bolesti bubrega i jetre.

Životinja je postala lice kampanje za izgradnju prelaza za divlje životinje iznad autoputa u Los Anđelesu, da bi divlje životinje kao što su pume, kojoti, jeleni i druge dobili bezbedan prolaz između obližnjih Santa Monika planina i severnih predela.

Policija je rešila početkom decembra da je uhvati zbog njenog nepredvidivog ponašanja, koje je moguće bilo posledica udara nekog vozila.

Puma je uhvaćena u dvorištu u bogatom kvartu Los Felis u Los Anđelesu 12. decembra, mesec dana pošto je ubila čivavu koja je bila na povocu.

Anoniman izveštaj je ukazivao da je moguće ranije udarilo vozilo, što je potvrđeno kada je napravljen snimak koji je otkrio povrede glave i tela, rekli su zvaničnici zaduženi za brigu o divljim životinjama.

Puma je imala takođe bolesne bubrege, bila je mršava i imala infekcije kože i artritis.

„Najteža odluka, ali odluka iz saosećajnosti je bila da joj se skrate muke i stres okončanjem njenih dana“, navodi se u saopštenju, gde se dodaje da je P-22 (kodirano ime životinje) imala izuzetan život i osvojila srca stanovnika Los Anđelesa i dalje.

Guverner Kalifornije Gavin Njusam pozdravio je „neverovatan život“ ove poznate divlje mačke, koja je osvojila ljude iz celog sveta.

Grifit Park, prirodno ostrvce od 23 kvadratna kilometra, gde je životinja živela jednu deceniju, okružen je auto-putevima zbog urbanog razvoja.

Stručnjaci su bili impresionirani životnim putem pume, koja je morala da pređe dva velika autoputa u Los Anđelesu da stigne do parka 2012. godine.

Mačka Holivuda postala je čuvena po tome što se više puta pojavljivala u javnosti u video snimcima ili uživo.

Fejsbuk stranica, stvorena u njenu čast, ima više od 20.000 pratilaca.