Deset najboljih serija prošle decenije prema mišljenju kritičara

Showbiz 30. nov 202316:23 21 komentara
Promo/Netflix/Mad Men

Prošla decenija donela je značajne promene na području televizijskih produkcija. Pojava striming-platformi, poput Netflixa i Prime Videa, poremetila je tradicionalnu televiziju i time prisilila tradicionalne televizijske kanale, poput FX-a i HBO-a, da svojim kreativcima daju veću slobodu, što je dovelo do nastanka nekih od najboljih televizijskih serija svih vremena, prenosi Index.hr.

Pročitajte još

Portal World of Reel nedavno je sproveo anketu o najboljoj seriji 2010-ih među kritičarima iz vodećih publikacija, kao što su IndieWire, Variety i The Hollywood Reporter, prenosi Index.hr. Kritičari su birali pet najboljih serija koje su se prikazivale između 2010. i 2019. godine, a prva mesta ljestvice zauzele su serije koje su se najčešće spominjale.

Na spisku su se našle i serije Breaking Bad i Momci s Medisona, koje su se počele prikazivati pre 2010. godine, jer se najveći broj njihovih epizoda prikazivao u 2010-ima. Isto tako, neki kritičari su naveli serije poput Nasleđa, koje su se počele prikazivati tek krajem 2010-ih.

Breaking Bad

Kriminalistička serija koju je Vince Gilligan kreirao za kanal AMC zauzela je prvo mesto na listi. Breaking Bad prati Waltera Whitea, srednjoškolskog profesora hemije, koji se, nakon dijagnoze terminalnog raka, okreće proizvodnji i prodaji metamfetamina kako bi se pobrinuo za finansijsku sigurnost svoje porodice. Serija je osvojila čak 16 nagrada Emi i dva Zlatna globusa.

Mad Men

Smeštena u Njujorku 1960-ih, serija Momci s Medisona fokusira se na živote zaposlenih u fiktivnoj marketinškoj agenciji. Glavni lik Don Drejper harizmatični je direktor kreativnog marketinškog odeljenja, čiji privatni i profesionalni život pružaju uvid u društvene promene i kompleksnosti tog doba.

The Leftovers

Serija Preostali istražuje misteriozni događaj u kojem je dva odsto svetske populacije nenadano nestalo bez ikakvog objašnjenja. Prikazuje likove koji se pokušavaju nositi s posledicama ovog događaja i pronaći smisao u svetu koji je izgubio ravnotežu.

Fleabag

Britanska komično-dramska serija, koju je stvorila i napisala Phoebe Waller-Bridge, vrti se oko protagonistkinje Fleabag, slobodoumne, ali zbunjene mlade žene iz Londona, i njenih ličnih i emocionalnih problema. Serija je poznata po svom duhovitom i iskrenom pripovedanju, kao i po jedinstvenom načinu razbijanja četvrtog zida.

Game of Thrones

Peto mesto zauzela je epska fantastična serija bazirana na književnom serijalu Pesma leda i vatre Georgea R.R. Martina. Prati borbu za vlast među plemićkim porodicama u izmišljenom svetu Westerosa. Poznata je po svojim složenim likovima, neočekivanim obratima i epskim bitkama.

Twin Peaks: The Return

Ovaj nastavak kultne serije iz 90-ih, koju su kreirali David Lynch i Mark Frost, nakon 25 godina vraća se u misteriozni grad Twin Peaks. Serija istražuje više isprepletenih priča, koje su vezane za FBI agenta Dalea Coopera i njegovo istraživanje ubistva Laure Palmer. Brojni kritičari pohvalili su Lynchov karakterističan stil koji meša nadrealizam, mračni humor i neočekivane preokrete.

The Americans

Smeštena u vreme hladnog rata, serija The Americans prati Elizabeth i Philipa Jenningsa, dvoje sovjetskih špijuna koji pod lažnim identitetima žive u predgrađu Vašingtona. Ova kritički hvaljena špijunska serija prikazuje složenosti i moralne dileme špijunske igre između Sovjeta i Amerikanaca između 1981. i 1987. godine.

Atlanta

Komično-dramska serija, iza koje stoji talentovani Donald Glover, takođe poznat kao Childish Gambino, prati muzičkog menadžera Earnesta Earna Marksa i njegovog rođaka, repera Paper Boija, dok se kreću kroz muzičku scenu i svakodnevni život u Atlanti. Serija je poznata po jedinstvenom pristupu pripovedanju, u kojem meša komediju s ozbiljnim društvenim komentarima.

Bojack Horseman

Među top 10 najboljih serija našla se i Netflixova hvaljena animirana serija za odrasle, Bojack Horseman, koja prati Bojacka, bivšu zvezdu popularne televizijske serije iz 90-ih, dok pokušava obnoviti svoju karijeru i život u Holivudu. Serija je mračna komedija koja istražuje teme poput depresije, zavisnosti i traženja identiteta, često kroz satirični prikaz šoubiznisa.

Veep

HBO-ova politička satira prati Selinu Meyer, ambicioznu potpredsednicu Sjedinjenih Američkih Država, i njen tim. Serija, poznata po oštrom humoru i brzim dijalozima, prikazuje haotični i često apsurdni svet američke politike kroz Selinine pokušaje da ostane relevantna i moćna u složenom političkom pejzažu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare