Džej-Zi ulaže 10 miliona dolara u sektor marihuane

Džej Zi Jay Z
Izvor: AFP/ Theo Wargo / Getty Images North America

Američki reper i producent Džej-Zi, suprug pevačice Bijonse, osnovao je investicioni fond s 10 miliona dolara kako bi podržao mala preduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.

Šon „Džej-Zi“ Karter koji želi da bude predvodnik u legalnoj industriji marihuane u Sjedinjenim Državama, stvorio je taj instrument rizičnog kapitala pošto je u decembru otkupio platformu za direktnu prodaju potrošačima u Kaliforniji Calivu, i kompaniju Left Coast, proizvođača marihuane.

„S početnih 10 miliona dolara i uz godišnje ulaganje od barem dva odsto neto dobiti, okrećemo se diversifikaciji trgovinskog vodstva i radne snage“, ističe se u saopštenju matične kompanije Parent (bivšeg Subversive Capitala) čiji je Džej-Zi „glavni vizionar“.

Parent Company (TPCO) je od prošle nedelje izlistana na kanadskoj berzi NEO Exchange. Pevačica Rijana je među njenim ulagačima.

Kompanija se obvezuje da će svake godine dva odsto svoje dobiti ulagati u taj novi „Investicioni fond za socijalnu jednakost“ koji je osnovao reper.

Holding sa sedištem u San Hozeu u Kaliforniji, u 2020. je imao promet od 185 miliona dolara na tržištu marihuane koje se procenjuje na 7,5 milijarda dolara samo u Kaliforniji, gde je konzumiranje marihuane dopušteno za rekreativnu upotrebu kao i u petnaestak američkih država.