Džudi Denč oštro napala seriju Kruna i Netfliks

Showbiz 22. okt 202214:22 9 komentara
Reuters/ Mike Blake/ File Photo

Dok verni obožavaoci iščekuju petu sezonu "Krune", jedne od najgledanijih serija na Netfliksu, britanska glumica Džudi Denč oštro je kritikovala seriju, navodeći da se sve više slobodno zamagljuje granice između istorijskih činjenica i grubog senzacionalizma.

Pročitajte još:

Čak i pre premijernog prikazivanja, nova sezona kraljevskih avantura na udaru je komentara. Bivši britanski premijer Džon Mejdžor osudio je njen sadržaj.

Glumica Džudi Denč je poslala otvoreno pismo časopistu „The Times“ u kojem je osudila kompaniju Netfliks i seriju „Kruna“. Ona smatra da je serija „okrutno nepravedna“ u prikazu života britanske kraljevske porodice.

„Niko ne veruje u umetničku slobodu više od mene, ali to ne može proći neosporeno. Što se drama više približava sadašnjem vremenu, čini se da sve više slobodno zamagljuje granice između istorijskih činjenica i grubog senzacionalizma“, napisala je pre nego što je poduprla svoju tvrdnju.

U tom pismu Džudi Denč je pojasnila svoje viđenje: „S obzirom na neke naizgled štetne nagoveštaje u seriji – da je kralj Čarls kovao zaveru kako bi naterao svoju majku da abdicira, na primer, ili da je prethodno nagovestio da je roditeljstvo njegove majke bilo toliko manjkavo da bi mogla da zasluži zatvorsku kaznu – to je i okrutno nepravedno prema pojedincima i štetno za instituciju koju predstavljaju“.

Glumica se potom prisetila nedavne izjave predstavnika same kompanije da je „Kruna“ izmišljeno delo. Ali, njoj to nije bilo dovoljno pa je od Netfliksa zatražila da doda izjavu o odricanju od odgovornosti na početku svake epizode „za dobrobit porodice i nacije koja je nedavno ožalošćena, kao znak poštovanja prema suverenu koji je tako verno služio svom narodu 70 godina i kako bi očuvao vlastiti ugled u očima svojih pretplatnika u Velikoj Britaniji“.

Nakon četvrte sezone prikazane 2020. godine i posvećene osamdesetim godinama prošlog veka, koje je obeležio dolazak Dajane Spenser u kraljevsku porodicu, nova sezona obećava burna dešavanja. Prikazaće ’90-e godine, isprekidane brojnim skandalima u kraljevskoj porodici, a glavni protagonisti su princeza Dajane i princ Čarls, čije likove su tumačili Elizabet Debicki i Dominik Vest.

Prve zvanične fotografije, koje je Netfliks objavio pre nekoliko dana takođe prikazuju glumicu koja tumači Elizabetu II. Imelda Stonton nasledila je Oliviju Kolman i Kler Foj. Princa Filipa glumi Velšanin Džonatan Prajs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare