Frensis Ford Kopola ova tri glumca smatra najvećim svih vremena

Showbiz 26. maj 202417:45 9 komentara
Frensis Ford Kopola
Vianney Le Caer/Invision/AP - Tanjug

Kada govorimo o najvećim glumcima svih vremena, mnogo je različitih mišljenja, no retko koje ima težinu slavnog reditelja Frensisa Forda Kopole.

Kopola je snimio brojne hvaljene filmove, a čak tri se smatraju najboljim svih vremena – Kum, Kum II i Apokalipsa danas. Zato je zanimljivo videti koga legendarni reditelj, koji je u Kanu imao premijeru novog filma Megalopolis, koji je spremao čak 40 godina, smatra najboljim glumcima u istoriji filma, piše Index.hr.

Marlon Brando

Slavni Marlon Brando glumio je u dva od tri gore navedena kultna rediteljeva filma – Kumu i Apokalipsi danas. Njegova izvedba Stenlija Kovalskog donela mu je prvu nominaciju za Oskara u Tramvaju zvanom želja, nakon čega su usledile četiri uzastopne nominacije za slavnu nagradu.

Na kraju je prestižnu statuu osvojio dva puta – za ulogu Vita Korleonea u Kumu te za ulogu Terija Maloja u Na dokovima Njujorka. S ukupno sedam nominacija, Brando je jedan od najcjenjenijih glumaca svih vremena, pa ne čudi što ga Frensis Ford Kopola jako ceni.

Lorens Olivije

Na pitanje o izboru glumca za Vita Korleonea, Kopola je izjavio da je nakon mnogo vremena shvatio nešto o odabiru uloge. Naime, uloga uglednog starijeg patrijarha porodice mogla je pripasti samo „najboljem glumcu na svetu“.

„Konačno smo shvatili da moramo da angažujemo najboljeg glumca na svetu. Bilo je tako jednostavno. Svelo se na Lorensa Olivijea ili Marlona Branda, koji su najveći glumci na svetu“, rekao je Kopola za „Plejboj“ jednom prilikom, a njegova ocena teško da je iznenadila ikoga ko je gledao Olivijea kako glumi.

Pol Mjuni

Ime Pola Mjunija možda znaju samo zagriženiji ljubitelji filma, ipak on je bio jedna od originalnih filmskih zvezda. Debitovao je 1929. i glumio u 23 filma pre nego što je otišao u penziju 1959, a bio je i jedan od prvih pravih metodičnih glumaca, pa se među mnogima smatra pionirom modernog „metodskog glumca“.

U objavi na Instagramu Ford Kopola je rekao: „Pol Mjuni nedvosmisleno je najveći glumac modernog doba i, kao što je rekao Marlon Brando, nadahnuće za ono što gluma zapravo jeste.“ To je ponovio i Al Pačino, čiji je kultni film „Lice s ožiljkom“ zapravo rimejke istoimenog filma sa Mjunijem u glavnoj ulozi iz 1932.

Govoreći o pokušaju rekreiranja Mjunijeve izvedbe, Pačino je rekao: „Pa, taj lik, Toni Montana, napisao je Oliver Stoun, a režirao Brajan de Palma. Brajan je želeo da pravi operu. Sve što sam želeo bilo je da imitiram Pola Mjunija.“


Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare