Glazgov i Liverpul u trci za domaćina Pesme Evrovizije

Showbiz 28. sep 202207:02 2 komentara
Shutterstock

Liverpul i Glazgov su dva grada koja ostaju u konkurenciji za domaćina takmičenja za Pesmu Evrovizije 2023, objavio je BBC.

Gradovi u Engleskoj i Škotskoj su poslednja dva kandidata među kojima će biti izabran domaćin Evrosonga 2023, a izabrani su pošto su Birmingem, Lids, Njukasl, Šefild i Mančester uklonjeni iz konkurencije za organizaciju ovog muzičkog događaja umesto Ukrajine, prenosi RTS.

Pročitajte još

Ukrajinska grupa Kaluš orkestar trijumfovala je na takmičenju 2022. u Torinu u Italiji, ali je Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja producira ovaj godišnji događaj, odlučila da sledeće takmičenje iz bezbednosnih razloga ne može biti održano u Ukrajini zbog ruske invazije.

Ili Liverpul ili Glazgov biće domaćini 67. takmičenja za pesmu Evrovizije, nakon što je Velika Britanija dobila priliku da po deveti put bude domaćin tog događaja – više nego bilo koja druga zemlja, pošto je Sem Rajder, predstavnik Britanije, osvojio drugo mesto.

BBC je u avgustu objavio listu sa 20 gradova u Velikoj Britaniji koji su „izrazili interesovanje“, a kandidati iz sva četiri regiona u svojim kandidaturama su izneli kako će u svoju organizaciju uključiti ukrajinsku kulturu, muziku i zajednicu.

Od sedam gradova imenovanih u avgustu, šest je bilo u Engleskoj, jedan u Škotskoj, a Belfast nije uspeo da se plasira.

Liverpul, koji je Unesko proglasio za grad muzike 2015. godine, sinonim je za Bitlse i ima bogato muzičko nasleđe.

„Kultura je sinonim za Liverpul i mi ispunjavamo sve uslove da budemo domaćin sledeće godine – sjajni prostori, zavidno iskustvo, svetski poznato muzičko nasleđe, Uneskov status grada muzike i naravno, gostoprimstvo koje se jednostavno ne može nadmašiti“, istakla je gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson u junu kada je objavljena lista kandidata.

Godine 2008. Liverpul je bio domaćin dodele MTV evropskih muzičkih nagrada, a takođe je dom Kraljevskog filharmonijskog orkestra.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon takođe je još u junu izrazila podršku Glazgovu kao domaćinu takmičenja, pre svega zbog OVO Hydro arene koja može da primi 14.300 gledalaca i koja se pojavljuje u Netfliksovom filmu Eurovision Song Contest: the Story of Fire Saga.

Navodno i kladionice su najviše šanse davale Glazgovu.

Škotska pevačica Lulu predstavljala je Britaniju na takmičenju za pesmu Evrovizije 1969. sa svojom pesmom Boom Bang-a-Bang . Ona je te godine bila zajednički pobednik, pošto je podelila nagradu sa Francuskom, Holandijom i Španijom sa po 18 poena.