Goblini, Del Arno, Atheist Rap: Beer fest i dalje nije isplatio muzičare

Showbiz 24. mar 202213:49 > 13:58
Promo/ Belgrade Beer fest

Neki od bendova koji su prošle godine nastupali na Beer festu objavili su na svoji zvaničnim stranicama na društvenim mrežama da taj muzički festival ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i ne obaveštva ih zašto se to desilo niti kada će biti isplaćeni. To su naveli Bjesovi, Goblini, Atheist rap, Del Arno bend, E-play... Beer fest održan je prošle godine u avgustu.

„Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer Fest-u, obaveštavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni. Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i nama, usled pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi. Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od neuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu“, naveli su oni u svojim objavama.

Na ovaj način, kako su naveli bendovi, Beer Fest – na kome je sviralo preko 60 bendova – nemali broj porodica uvaljuje u finansijske probleme, ne pružajući im čak ni objašnjenje.

„Naše je, valjda, da i dalje ćutimo, čekamo i bavimo se razumevanjem, jer smo tobože manje finansijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori. Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo. Ukoliko Beer Fest zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudićemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim – javna i duboka. Preduzećemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo isteramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi. Na kraju, ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom. U njemu stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021.“, dodaje se.

Bendovi su najavili i da će javnost od sada biti redovno obaveštati o toku ovog slučaja, pozivajući sve kolege da solidarno stanu uz njih u toj borbi.

Post su do sada objavili Bjesovi, Goblini, Atheist Rap, Del Arno bend, E-play, Love Hunters, Ritam nereda… a podelili su ga i neki od muzičara koji nisu učestvovali na prošlogodišnjem Beer festu.