Godišnjica smrti kralja popa: Uticaj Majkla Džeksona na muziku oseća se i danas

Showbiz 25. jun 202307:00 12 komentara
majkl dzekson
TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Popularnost pevača Majkla Džeksona ne jenjava ni danas, četrnaest godina od njegove smrti.

Uticaj Majkla Džeksona na muziku uopšte i danas vlada, to ponajviše možemo videti kroz umetnike novih generacija, a njegove pesme su zaista govorile o društvenim problemima, nekim koji su i danas aktuelni.

Smrt Majkla Džeksona 25. juna 2009. godine u 14h po lokalnom pacifičkom vremenu potresla je čitav svet.

Vest su saopštile L.A. Times i CBS, a Volf Blicer sa CNN-a nazvao je smrt velikana „tragičnim i vrlo tužnim trenutkom“.

Preminuo je od srčanog zastoja. Za smrt Džeksona, kako je pokazala istraga, odgovoran je njegov lični doktor Konrad Marej, koji je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo iz nehata.

Majkl Džekson je ostavio stvaralaštvo u kojem odrastaju i današnja deca. Najveći hitovi, koje i danas možemo čuti, su „Billie Jean“, „They don’t care about us“, „Smooth criminal“ i mnogi drugi.

Pre 40 godina, Džekson je objavio album koji je učvrstio njegov status najveće svetske pop zvezde.

„Thriller“, objavljen 30. novembra 1982. godine, postao je najprodavaniji muzički album na svetu u istoriji i još uvek drži tu titulu. Značajni album, koji sadrži hitove poput naslovne pesme, kao i „Beat It“ i „Billie Jean“, prodat je u više od 33 miliona primeraka i to samo u SAD.

Prema Ginisovom svetskom rekordu, album je prodat u više od 100 miliona primeraka širom sveta.

Pročitajte još:

Ali, to nije jedini svetski rekord koji je oborio. Majkl Džekson oborio je 39 Ginisovih rekorda. Između ostalog i za najizdašnijeg filantropa u istoriji.

Džeksonov privatni život je izazivao kontroverze godinama. Promena njegove pojave se primećivala od kraja 1970-ih i početkom 1980-ih, sa promenama oblika njegovog nosa i boje njegove kože koje su proizvele široko medijsko izveštavanje.

Godine 1993. okrivljen je za seksualno zlostavljanje deteta iako nije bio optužen. Dva puta se ženio, prvo 1994. a zatim i 1996, postajući otac troje dece. Jedno dete je rodila surogat majka. Godine 2005. je zvanično optužen za maltretiranje deteta i zatim ponovo oslobođen optužbi.

Dok se spremao za svoju poslednju koncertnu turneju 2009, pedesetogodišnji Džekson je preminuo usled predoziranja lekovima za uspavljivanje i smirenje. Njegova komemoracija je prikazivana uživo širom sveta i posmatralo ju je oko milijardu ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare