Grupa The Prodigy promenila kontroverzni stih svog velikog hita, posle 26 godina

Showbiz 28. nov 202310:38 9 komentara
Dafydd Owen / Avalon / Profimedia

The Prodigy promenio je tekst svoje hit pesme iz 1997. "Smack My Bitch Up" nakon više od dve decenije kontroverzi.

Grupa Prodigy osnovana u Eseksu trenutno je na turneji po Evropi. Tokom vikenda su nastupali u Londonu, a snimak s nastupa proširila se društvenim mrežama. Na njoj se čini da frontmen Maxim tokom izvođenja pesme, umesto izvornog „Smack my bitch up“, ponavlja uvodni stih: „Change my pitch up“.

„Independent“ je tražio komentar benda i objašnjenje da li je reč o promeni za stalno, ali još uvek nisu dobili odgovor, prenosi Index.hr.

Jedna od najkontroverznijih pesama svih vremena

Pesma, originalno objavljena na kultnom albumu „The Fat of the Land“, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena „najkontroverznijom pesmom svih vremena“.

Osim što su hit kritikovali drugi muzički izvođači, uključujući Tori Amos i Beastie Boys, osudila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW), koja ga je optužila za promovisanje nasilja nad ženama kao da je to „oblik zabave“.

Kao odgovor, album je uklonjen iz brojnih trgovina u SAD, dok je BBC ili potpuno zabranio pesmu na svojim stanicama i kanalima. Uprkos napetostima, album je postigao velik uspeh i u SAD i u Velikoj Britaniji. Bio je na vrhu top liste u SAD osam dana nakon objavljivanja.

Bend je u to vreme branio pesmu, tvrdeći da je to posveta ranoj hip-hop kulturi.

„Nikad nas neće razumeti“

„Na kraju dana, devojke koje dolaze na naše nastupe su opasne devojke i ne gledaju na to tako. Ako neka devojka u cvetnoj haljini A kroja odluči da negde postoji neki bend koji peva o razbijanju kučki, onda ćemo biti malo militantni. One nas ne shvataju. Nikad nisu. Nikada i neće“, rekao je pokojni pevač Kit Flint za Rolling Stone.

To je toliko uvredljiv stih, kaže jedan od osnivača benda, Lijam Haulet, u istom intervjuu i dodaje da to zapravo ni ne može imati to značenje na koje vi mislite. Tu je ironija.

Ni Flint ni Haulet nisu izrazili žaljenje zbog pesme. Međutim, predstavnik izdavačke kuće XL Ričard Rasel priznao je da se predomišljao o pesmi i osvrnuo se na kontroverzu u svojim memoarima iz 2020, „Liberation Through Hearing“.

„Da li je to umetnost? Da, otprilike, a velik deo umetnosti nije ugodan“, napisao je i pitao da li je neka žena ikada bila zlostavljana zbog The Prodigyja? Moj osećaj je da nije. Ali, kako mogu biti siguran? Dakle, žalim li što sam izdao singl na XL-u s naslovom ‘Smack My Bitch Up’? Ne. Ali sumnjam da bih to ponovio.“,

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare