Hari optužio Vilijama da je vikao na njega, a njegove saradnike za curenje priča

Showbiz 15. dec 202213:41 komentara
Ian Vogler/Pool/AFP

Princ Hari i njegova supruga Megan izneli su nove kritike na račun britanske kraljevske porodice, u novim epizodama Netfliksove dokumentarne serije objavljene u četvrtak, optužujući starijeg brata, princa Vilijama, da je deo medijskih napada.

Vilijam, sada prestolonaslednik, vrištao je na njega kad je razgovarao o napuštanju svoje zvanične kraljevske uloge pre gotovo tri godine, rekao je Hari, dodajući i kako veruje da su mediji odgovorni za to što je Megan imala pobačaj.

Povezane vesti

U prvim epizodama, objavljenim prošle nedelje, članovi kraljevske porodice prošli su relativno neozleđeno.

Ali u poslednje tri, Hari tvrdi da njegova porodica ne samo da nije sprečila negativno izveštavanje u medijima, već ga je aktivno podsticala.

„To je prljava igra. Ima curenja, ali ima i podmetanja priča. Dakle, ako PR tim želi da ukloni negativnu priču o nekome, trgovaće i dati nešto o drugoj osobi“, rekao je Hari.

Rekao je da su on i stariji brat Vilijam, prestolonaslednik, videli šta se dogodilo sa kabinetom njihovog oca kralja Čarlsa i složili su se da se to više nikada ne ponovi.

„Mnogo bih radije bio uništen u medijima nego igrao tu igru ili trgovao. Videti kako kabinet mog brata kopira istu stvar za koju smo obećali da nas dvojica nikada nećemo učiniti, to mi je slomilo srce“, rekao je Hari.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, kako glase zvanične titule Hari i Megan, povukli su se s kraljevskih dužnosti u martu 2020. godine, rekavši da žele da započnu nove živote u SAD daleko od medijskog uznemiravanja, za koje je par rekao da je pretilo da uništi njihovo mentalno zdravlje.

Ispričao je detalje kriznog samita, održanog na imanju u Sandringamu, na kojem je učestvovao zajedno s pokojnom kraljicom Elizabetom, Čarlsom i Vilijamom.

„Bilo je zastrašujuće imati brata koji je vrištao i vikao na mene, moj otac je govorio stvari koje jednostavno nisu bile istinite, moja baka je tiho sedela i sve to prihvatala“, rekao je.

I Bakingemska palata i Vilijamov kabinet, Kensingtonska palata, rekli su da neće komentarisati dokumentarce.

Kraljevski izvor takođe je rekao da ni palata ni predstavnici Vilijama ili drugih članova kraljevske porodice nisu kontaktirani za komentar o samoj seriji, što je u suprotnosti sa saopštenjem Netfliksa, u kojem se kaže da su odbili da komentarišu.

Epizode su objavljene samo nekoliko sati pre nego što će Čarls, njegova supruga Kamila, Vilijam i njegova supruga Kejt, zajedno sa ostalim članovima kraljevske porodice, prisustvovati misi u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, koja će takođe biti posvećena pokojnoj kraljici, čija je sahrana tamo održana u septembru.

U drugoj sceni iz dokumentarca, par je prikazan kako razgovara o bivšem Vilijamovom saradniku, koji je pružio dokaze u uspešnoj tužbi zbog ugrožavanja privatnosti, koju je Megan pokrenula protiv novina Mail on Sunday zbog objavljivanja pisma koje je napisala svom otuđenom ocu.

U svom iskazu, bivši pomoćnik Džejson Knauf, koji je takođe radio za par, sugerisao je da je Megan u to vreme bila svesna da bi pismo moglo da procuri.

„To je tvoj brat. Neću reći ništa o tvom bratu, ali tako je očigledno“, rekla je Megan Hariju.

Netfliks je uključio izjavu predstavnika Knaufa, koji je rekao da su tvrdnje „potpuno lažne“.

Hari je takođe rekao kako veruje da je stres zbog slučaja Maila uzrokovao da Megan izgubi njihovo dete.

„Verujem da je moja žena pobacila zbog onoga što je Mail učinio. Mogu reći prema onome što sam video da je pobačaj nastao zbog onoga što su pokušavali da joj učine“, naglasio je.

Nije bilo komentara iz novina.

U Britaniji, Harija i Megan štampa optužuje da žele da zarade deseine miliona dolara od Netfliksa i drugih, koristeći svoj kraljevski status za stalne napade na monarhiju.

Novine su takođe citirale bivše neimenovane kraljevske saradnike koji su osporili narativ para u dokumentarcima, rekavši da je u njihovim iskazima bilo netačnosti.

„Istina je da su negativne priče o Hariju i Megan počele da cure tek kada je njihovo ponašanje postalo toliko odvratno da ga je bilo nemoguće sakriti“, napisala je Rebeka Ingliš, urednica Daily Maila.