Osvajanje Evrope Džimija Hendriksa

Showbiz 10. nov 202110:03 3 komentara
hendriks
TT Svenska-Dagbladet | AFP

Od momenta kada je Džimi Hendriks prvi put stigao u Evropu 1966. godine, nije prošlo mnogo vremena da stigne do statusa zvezde. Tada dvadesetčetvorogodišnji klinac iz Sijetla bio je dašak bunta, lucidnosti i genijalnosti koji je razdrmao Stari kontinent.

Ime na svačijim usnama bilo je Džimijevo i brzo je postao tema u muzičkom svetu, zaokupljajući podjednako i pisce kolumni i čitaoce. Prošlo je samo nedelju dana nakon formiranja benda Jimi Hendrix Experience, kada su krenuli na prve dogovore i sastanke u Francuskoj, kako bi prvi nastup bio zvanično bukiran.

Pixabay

Hendriks je stigao na evropsko tlo nakon slučajnog susreta u njujorškom noćnom lokalu, gde su njegove veštine oduševile Lindu Kit, tadašnju devojku Kita Ričardsa iz Rolingstonsa. Linda, inače rođaka gitariste benda Free Pola Kosofa, krasila je stranice Vog magazina, a nakon veze sa Ričardsom dosta vremena provela je Njujorku, tačnije po klubovima Grinič Vilidža. Pesma „Ruby Tuesday“ inspiraciju je pronašla upravo u njoj. Film Jimi: All Is by Me Side sugeriše da je Hendriks i pesmu „Red House“ pisao upravo po njoj.

Linda ga dakle preporučuje Kitu, koji insistira kod basiste grupe The Animals Časa Čendlera da mu pomogne, a on se promptno odmah ponudio da bude njegov menadžer. Ostalo je, kako fraza kaže – istorija.

AFP

Krajem septembra 1966. Hendriks je prihvatio Čendlerovu ponudu i preselio se u London gde je potpisao ugovor sa njim i Majklom Džefrijem koji se ticao menadžmenta i produkcije. Čendler je odmah počeo da regrutuje članove za bend koji bi se najbolje nadopunili na Hendriksov talenat i genijalnost.

Hendriks je zatim upoznao gitaristu Noela Redinga na audiciji za New Animals, a na drugom sastanku sa njim, Redingovo znanje o bluzu impresioniralo je Hendriksa do te mere da je zahtevao da i on bude deo ekipe, na šta je i pristao. Bubnjar Mič Mičel bio je sledeći Čendlerov regrut koga je kontaktirao preko zajedničkog prijatelja i malo po malo, Hendriks je konačno imao svoju savršenu slagalicu, pa je rođen – The Jimy Hendrix Experience.

Čim je postava bila zaokružena, Čendler je iskoristio svoje kontakte da bi bendu obezbedio niz sastanaka van Britanije gde su mogli da usavršavaju svoje veštine bez radoznalih očiju štampe. Otplovili su u Francusku kako bi bili predgrupa drugim bendovima (Johnny Hallyday, The Blackbirds, Long Chris).

Prvi nastup bio je u Evru u Normandiji, a potom su otišli u Nansi i Vilerupt, da bi konačno trijumfalno i pompezno zaokružili turneju u Olimpiji u Parizu. Taj nastup je bio upečatljiv, i bacio je posebno svetlo na liderstvo i autentiku samog Hendriksa.

Legendarna Olimpija, bivše trkalište za konje, u bulevaru des Capucines, koja je otvorena davne 1893 za vreme pariske renesanse i obnove pod baronom Žorž-Eženom Osmanom, tako je svedočila još jednoj istoriji napisanoj zlatnim muzičkim notama.

AFP, L’Olympia, 1966

Nakon rata tu halu je ponovo „otvorio“ šansonjer Žilber Beko, a Hendriksu su prethodnica bile ništa manje kultni izvođači, poput Žaka Brela, Bili Holidej, Sidni Beker, Luja Armostronga, Ele Fitcdžerald.

Set lista sa koncerta je i dan danas nepoznata, međutim, iz onoga što se svedoci koji su bili u publici sećaju, skoro sigurno je da su „Ekspirijensi“ izveli svoj prvi singl „Hey Joe“. Takođe su oduševili publiku divnom obradom pesme „Killing Floor“ Haulin Vulfa, pesme koja će postati glavni oslonac Hendriksovog opusa tog vremena.

Cilj turneje bio je u težnji da grupa pronađe svoj stil i otkrije da li postoji opipljiva hemija između ovog trija, za koju su, naravno svi, ubrzo otkrili da će svet za njih postati mali.

U nastavku pogledajte snimak sa druženja i susreta obožavaoca sa Hendriksom, sa te prve turneje po Francuskoj u oktobru 1966. godine.

 

Druga turneja usledila je 1968. gde su imali dva koncerta sa Animalsima. Tu srećom, u datotekama postoji jasan trag liste pesama, pa znamo da su Parižani uživali u “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, “Fire”, “The Wind Cries Mary”, “Spanish Castle Magic”, “Catfish Blues”, “Little Wing”, “Purple Haze”, “Foxy Lady”, “Red House”…

Povezani tekstovi

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare