Intimna fotografija Kejt Mos i unuka Sigmunda Frojda – priča o kojoj se snima film

Showbiz 25. maj 202420:12 12 komentara
Lusijan Frojd i Kejt Mos
STEPHEN BUTLER / Shutterstock Editorial / Profimedia

Priču o vezi unuka Sigmunda Frojda i supermodela Kejt Mos uskoro ćemo gledati na velikom platnu.

Umetnik Lusijan Frojd bio je poznat po svojim prikazima nagog tela kao gomile mesa koje se topi i šareni. Tokom karijere nije bio voljan da slika poznate ličnosti. U njegovim očima, slavni ljudi kao da su imali „još jednu kožu jer su ih drugi toliko gledali“. Na primer, kada su ga zamolili da naslika princezu Dajanu, Frojd je odbio, napominjući da ne može da zaobiđe sjaj glamura, koji je bio u suprotnosti sa njegovim intimnim pristupom realizmu, piše Zadovoljna.rs.

Manekenka Kejt Mos je imala veliku želju da je naslika baš on. Uprkos opiranju, tada 80-godišnji Lusijan Frojd prihvatio se izazova da naslika trudnu Kejt. Kejt je tada bila jedna od najzaposlenijih svetskih manekenki, a izrada portreta u slučaju Lusijana Frojda je značila duge periode poziranja.

JIM WATSON / AFP / Profimedia

Prvi susret Mos i Frojda organizovala je Bela Frojd, umetnikova ćerka i bliska prijateljica Kejt Mos. Od samog početka, njih dvoje su postali izuzetno bliski. Frojd ne samo da je naslikao čuveni akt Kejt Mos, već je tokom samog procesa i tetovirao manekenku, koristeći veštine koje je naučio u mornarici. Donji deo njenih leđa ukrasio je sa dve male ptičice. Mos je izjavila da je od Frojda između ostalog mnogo naučila o disciplini jer se na nju ljutio čak i ako bi zakasnila pet minuta. Manekenka se kasnije, pošto je Lusijan Frojd preminuo, u nekoliko navrata u intervjuima šalila na račun svojih tetovaža, nagoveštavajući da će presaditi kožu kako bi je prodala – ako ikada ostane bez novca.

Frojdov „Goli portret“ Kejt Mos je prodat za blizu pet miliona dolara. Lusijan ga je slikao devet meseci, a Kejt je dolazila kod njega i pozirala mu od 19h do 2 sata ujutru, sedam noći u nedelji.

Intimnost odnosa jedne od najpoznatijih žena na svetu i britanskog slikara je i tema filma u pripremi „Mos&Frojd“ oskarovca Džejmsa Lukasa. Njih dvoje su postali izuzetno bliski uprkos tome što su živeli na dijametralno suprotnim krajevima društvenog spektra.

„Poziranje za Lusijana bilo je čast i neverovatno iskustvo“, rekla je Mos.

Lusijan Frojd i Kejt Mos
Photoshot / Avalon / Profimedia

Njihov odnos je takođe dokumentovao Dejvid Doson, Frojdov dugogodišnji asistent u studiju, čiji je intimni snimak njih dvoje u krevetu, godinu dana pre Frojdove smrti, prikazan prvi put na jednoj izložbi Dosonovih fotografija 2012, piše Zadovoljna.rs.


Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare