Istorija Oskara: Zanimljivi detalji i greške

Showbiz 25. apr 202117:43 > 17:59 1 komentar
Oskar, Oskar statua
Tanjug/ Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

Od osnivanja prestižne filmske nagrade Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauka 1929. godine, svaka ceremonija je imala svoje nezaboravne trenutke, anegdote i iznenađenja.

Najmlađa dobitnica Oskara je Širli Templ (Shirley Temple) sa pet godine, koja je 1934. godine dobila počasnu nagradu za decu.

Najstariji laureat je Kristofer Plamer (Christopher Plummer), koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu „Početnici“ (Beginners).

Povezano:

Najstariji dobitnik nagrade kao najbolji glumac je Henri Fonda (Henry) koji je dobio nagradu 1982. godine za ostvarenje „Na zlatnom jezeru“. Fonda je tada je imao 76 godina.

Najstarija glumica je Glorija Stjuart (Gloria Stuart), koja je sa 87 godina dobila Oskara za film „Titanik“ iz 1987. godine.

Lajza Mineli (Liza Minnelli) se razlikuje od ostalih glumaca, jer je dobila Oskara – nagradu koju su ranije dobili njeni roditelji. Mineli je dobila nagradu kao najbolja glumica u filmu „Kabare“ iz 1973. godine. Njena majka, čuvena Džudi Garland (Judy) je dobila počasnog Oskara 1939. godine, a njen otac Vinsent Mineli (Vincent) za najbolju režiju 1958. godine.

Zvezda koja je dobila najviše Oskara je Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn). Osvojila je nagradu 1934, 1968, 1969. i 1982. Posle nje je glumac Danijel Dej Luis (Daniel Day Lewis) sa tri Oskara.

Studio Volt Dizni (Walt Disney) je osvojio rekordnih 26 Oskara, od kojih su četiri bile počasne nagrade.

Od neprijatnih događaja može se izdvojiti dodela Oskara 2017. godine, kada je film „La La Land“ pogrešno proglašen za najbolji film.

Greška je ubrzo ispravljena i nagrada je uručena pravom dobitniku, filmu „Moonlight“ (Mesečina), ali ekipa mjuzikla „La La Land“ već je bila izašla na scenu i primala čestitke. Greška je nastala, jer je voditelju dat pogrešan koverat.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetra) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Na svakoj godišnjoj ceremoniji dodeli se oko 50 statueta za čiju je izradu potrebno najmanje tri meseca.

Dodelom Oskara završava se sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Ko su ovogodišnji favoriti?

Američka Akademija filmskih nauka i umetnosti saopštila je spisak glumaca i poznatih ličnosti koji će biti voditelji 93. ceremoniju dodele Oskara u Los Anđelesu. Među zvezdama su Harison Ford, Bred Pit, Hali Beri, Stiven Soderber, Hoakin Finiks, kao i reditelj filma „Parazit“ koji je prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oskara za najbolji film. Svi nominovani moraju biti fizički prisutni na samoj ceremoniji.

Film „Mank“ u kojem glumi Geri Oldman postao favorit za Oskara jer je nominovan u čak 10 kategorija. Film „Zemlja nomada“ koji je osvojio četiri BAFTA, nominovan je u šest kategorija.

Po šest nominacija imaju i filmovi „Otac“ („The Father“), „Juda i crni mesija“ (Judas and the Black Messiah), Minari, „Zemlja nomada“ („Nomadland“) i „Suđenje čikaškoj sedmorici” (The Trial of the Chicago 7).
Film “Quo vadis, Aida” rediteljKE Jasmile Žbanić, nominovan je u kategoiji najbolji strani film, odnosno, najbolji međunarodni film.

Još detalja pogledajte u videu: