Kako je Maraja Keri postala “Kraljica Božića”

Showbiz 27. nov 202323:29 2 komentara
Shutterstock/Kraft74

Zbog jednog planetarno popularnog singla, Maraja Keri se proglasila Kraljicom Božića, a sudeći prema popularnosti pesme, njena vladavina će još dugo trajati.

Samoproglašena Kraljica Božića redovno se pojavljuje u internet memovima koji označavaju početak božićne atmosfere, a radijske stanice preplavljene su njenim klasikom „All I Want for Christmas Is You“. To je jedna od retkih božićnih pop pjesama koja je u zadnjih 30 godina postala božićni „standard“, piše PopMatters.

„All I Want for Christmas Is You“ je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, a album Merry Christmas, na kojem se pesma pojavljuje, dospe je na treće mesto na lestvicama albuma Billboard i prodat je u više od 15 miliona primeraka, postavši jedan od najprodavanijih božićnih albuma ikada.

Keri je inspiraciju za izdavanje božićnog albuma dobila dok je uređivala svoju jelku. U interjvuu za VH1 1994. godine, govorila je o nastanku albuma:

“Prošle godine sam ukrašavala jelku i počela dobijati ideje za različite božićne pesme. Motalo mi se po glavi pa sam to i učinila”, rekla je.

Snimanje albuma počelo je u decmbru 1993. godine, nedugo nakon uspeha njenog trećeg albuma Music Box, a kao i kod većine božićnih albuma, veći deo posla je završen još tokom letnjih meseci.

Inspiracija o kojoj je Keri govorila u intervjuu pretočila se u ploču od deset pesama s tri originala. Na ploči se našla mešavina svetovne muzike i božićnih himni, što je pevačici omogućilo da iznese svoje gospel korene, koji su uglavnom bili ugušeni zbog savremenog pop zvuka koji je snimala do ove tčke u svojoj karijeri. Ono što je tako upečatljivo kod Merry Christmas je to što je to ujedno album iz 1990-ih, ali i svojevrsni omaž starim božićnim pločama iz 1960-ih, odnosno kultnom delu Fila Spektora.

Uticaj Fila Spektora

Ne može se raspravljati o fuziji mejnstrim popa i božićne muzike, a da se ne spomene kultni klasik Fila Spektora: A Christmas Gift for You from Phil Spector, iz 1963. godine.

Primenom legendarne wall-of-sound produkcije na niz savremenih klasičnih i božićnih pesama, ovaj album je postao standard modernog božićnog popa.

Spektorova grupa izvođača, koja je uključivala Darlene Love, The Ronettes, The Crystals i Bob B. Soxx & Blue Jeans, transformsala je brojne božićne klasike, dajući im lični, rok pečat.

Pesme poput “Santa Clause Is Coming to Town” preinačene su u božićnu plesnu melodiju za sock hop, a vrhunac Spektorovog albuma je burna “Christmas (Baby Please Come Home)” Darlene Love, originalno delo koje je Spektor napisao s Elie Grinvič i Džefom Barijem.

Uticaj Fila Spektora se može čuti na albumu Merry Christmas, ne samo u najočiglednijim primerima, gde obrađuje pjesmu Christmas (Baby Please Come Home), već i s „All I Want for Christmas is You“.

U jednom trenu je došlo i do rivalstva koje je kulminiralo kada su se i Darlen Lav i Maraja Keri proglasile kraljicama Božića, pri čemu je mlađa diva čak i digla buku oko nadimka.

Bezvremenski božićni klasik

Nakon što je Merry Christmas objavljen, Keri je nastavila svoju karijeru, prodavši milione albuma i rastući kao super-zvezda.

Popularnost pesme All I Want for Christmas Is You rasla je svakog decembra kako je sve više ulazila u kolektivnu svest javnosti, a radio stanice raznih formata puštale su pesmu. Njeno veselje i oštar retro zvuk učinili su ovu pesmu ultimativnom božićnom pesmom.

Zbog jednog planetarno popularnog singla, Mariah Carey se proglasila Kraljicom Božića, a sudeći prema popularnosti pjesme, njena vladavina još dugo neće završiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare