Kao pre 40 godina: Bajaga i instruktori održali „kopiju“ koncerta iz 1984.

Showbiz 21. apr 202422:59 9 komentara
Tanjug/ Strahinja Aćimović

"Bajaga i instruktori" održali su u MTS dvorani koncert povodom obeležavanja tačno 40 godina od prvog beogradskog nastupa na istom mestu, tadašnjem Domu sindikata, 21. aprila 1984.

Bajaka i instruktori su publici priredili, kako su sami rekli, „kopiju“ koncerta iz 1984. Repertoar su, uz kompletno odsviran album „Pozitivna geografija“, činile pesme koje je Bajaga napisao za svoj tada matični bend „Riblju čorbu“, kao i neke neobjavljene, a u tom periodu koncertno izvođene numere šaljivog karaktera.

Bend je tokom ovog meseca identično koncipirane koncerte imao u Skoplju i Zagrebu, kao i 1984.

Na sceni MTS dvorane se prvo pojavio klavijaturusta Saša Lokner i zasvirao uvodne taktove „Pustite me, druže“, a zatim i gitarista Žika Milenković, koji je podsetio da je na Loknerovom mestu pre 40 godina bio Kornelije Bata Kovač (1942-2022).

Tanjug/ Strahinja Aćimović

Milenković je redom najavljivao ostale članove. Iz publike su na binu dolazili basista Vladimir Čukić, bubnjar Marko Kuzmanović, gitarista Marko Nježić Kića i, uz ovacije, Momčilo Bajagić.

„Zamislite da je ovo 1984“, kratko je najavio Bajaga ovaj svojevrsni muzički vremeplov, redak koncert gde repertoar nije sastavljen po „best of“ principu.

Bend je u 100 minuta odsvirao hitove sa „Pozitivne geografije“ koje i inače izvodi na koncertima, poput „Berlina“ „Tamare“ i nedavno vraćene “Tekila gerila“, kao i pesme koje se retko izvode – „Poljubi me“, „Mali slonovi“, „Marlena“, „Limene trube“.

Uz „Male slonove“ salom su se razleteli šareni baloni.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

Posebnu notu koncertu donele su numere koje „Bajaga i instruktori“ decenijama nisu uživo izvodili – „Kosooka“, „Znam čoveka“ i „Papaline“.

Od pesama iz Bajaginog perioda u Ribljoj čorbi odabrane su „Kad hodaš“ i „Ja sam se ložio na tebe“, koje je kompletno napisao, te „Evo ti za taksi“ i „Dobro jutro“, gde je Bajagić autor, odnosno, koautor muzike.

Za popunu programa poslužile su, kao i 1984, vickaste „Ne daj se za novce“ i „Ne prolazi pored mene“, kao i „Ćibu-ćiba“ iz repertoara Ljupke Dimitrovske, odsvirana na rokerski način uz pevanje Milenkovića.

Bajaga i instruktori će na, kako su najavili, „40 i više koncerata“ izvoditi pesme sa svih albuma. Najveći koncert na turneji zakazan je za 31. avgust na beogradskom Hipodromu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare