Kejt Blančet: Da razmišljamo kako da zajedno izgradimo sigurniji i humaniji svet

Showbiz 20. jun 202117:08 > 17:09 4 komentara
UNHCR/Susan Hopper/Handout via REUTERS

Ovogodišnji Svetski dan izbeglica prilika je za promišljanje o nesigurnosti s kojom se suočavaju oni koji su morali da pobegnu iz svog doma, a čemu su i drugi svedočili ove godine zbog pandemije koronavirusa, rekla je povodom tog dana oskarovka Kejt Blančet.

Australijska glumica i ambasadorka dobre volje UNHCR-a, agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, rekla je kako se taj dan koji se obeležava 20. juna ove godine događa u vremenu „izazova i promišljanja“.

„Bili smo primorani da se suočimo sa osećajem nesigurnosti, a to je naravno situacija s kojom većina izbeglica živi, svake godine“, rekla je Blančet u razgovoru za agenciju Rojters.

„Postoji prilika da promislimo kako smo se nosili s tom nesigurnošću i možda se stavimo u kožu majki, očeva, lekara i advokata koji su, ne svojom krivicom, izbegli i žive po 18-19 godina u stanju kakvom smo mi bili 18 meseci“, naglasila je glumica.

Temom ovogodišnjeg Svetskog dana izbeglica poziva se na veću inkluziju izbeglica u zdravstvene sisteme, obrazovanje i sport.

„Nažalost, sukobi širom sveta nastavili su se čak i u vreme kovida-19“, rekla je Džilijan Trigs iz UNHCR-a, u zajedničkom intervjuu s Blančet.

„Pokušavamo da govorimo o podršci državama domaćinima kako bi omogućili da ljudi dobiju pristup obrazovanju, da deca idu u školu, članovi porodice na posao, ali i, naravno, posebno u doba pandemije, da imaju pristup zdravstvu i vakcinama“, dodala je Trigs.

U svom godišnjem izveštaju objavljenom u petak, UNHCR je objavio da se u proteklih 10 godina broj onih koji su morali da pobegnu iz svojih domova zbog sukoba, krivičnog progona ili kršenja ljudskih prava udvostručio. Krajem 2020. bilo je 82,4 miliona izbeglica.

Blančet je u sklopu svoje uloge u UNHCR-u posetila Liban, Jordan i Bangladeš, a Savetu bezbednosti UN-a obratila se na temu izbegličke krize mjanmarske manjine Rohindža.

„Smatram da Svetski dan izbeglica nije mogao doći u bolje vreme jer sad možemo stvarno da razmišljamo kako možemo zajedno izgraditi snažniji, sigurniji i humaniji svet, a da je inkluzivnost zapravo nadljudska snaga“, zaključila je oskarovka.