Kesić: Vlast ništa neće da promeni, u društvu laži i korupcije jedino znaju da plivaju

Showbiz 13. sep 202319:04 10 komentara
Dragan Mujan / Nova.rs

“Od umetnika najviše očekujem da budu glasni i nemam razumevanja za one koji se „samo bave svojim poslom“. Nemoguće je da ne osećaju nepravdu, nemoguće je da ne vide laž, nemoguće je da ih ne nervira kada vlast rentira jednu Karleušu da targetira njihove kolege glumice i glumce koji završe u ogavnim tabloidima na stubu srama, a Karleuša spektakularno na „kulčini“ u Beogradu na vodi“, izjavo je u intervjuu za Nova.rs voditelj Zoran Kesić.

Jedan od najpopularnijih domaćih i regionalnih voditelja Zoran Kesić vraća se na ekrane Nova TV već ove subote, 16. septembra, sa novom sezonom svoje kultne humoristične emisije „24 minuta“. U susret novim epizodama, a nakon letnje pauze, u intervjuu za Nova.rs, Kesić priča o svim najvažnijim temama srpskog društva koje su tokom proteklih meseci pogodile svakog građanina i građanku u ovoj zemlji.

Neke stvari koje su nam se dogodile tokom 2023. godine ipak jesu velika crvena linija i vreme za presek stanja. Kada dođemo do trenutka da nešto hitno i iz korena mora da se menja i zaustavi, šta vi onda radite? Da li u emisiji, a i lično, idete jačim žarom i oštrijom kritikom, ili postoje neke druge metode u borbi za pravednije i sigurnije društvo?

„Ako mislite na tragedije i ubistva u školi Vladislav Ribnikar i u okolini Mladenovca, to bi zaista morale da budu crvene linije i tačke preokreta. Preokreta u smislu iskrenog postavljanja pitanja „kako smo kao društvo stigli dovde, šta je dovelo do ovoga i šta bi trebalo promeniti da se ovo nikada ne ponovi“. Sada je očigledno da vlast nema nameru ništa da promeni, naprotiv, društvo u kome vladaju laž, korupcija, nestručnost i poltronstvo, društvo u kome što si gori i grdji imaš više šanse da uspeš, to je društvo u kome oni jedino znaju da „plivaju“. I zato je jedan od zadataka naše emisije da razobličuje, ogoljava i gazi tu laž. Lično sam se i kao građanin, kao i sve moje kolege iz „24 minuta“, uključio u proteste „Srbija protiv nasilja“. To je naš način borbe. Istina u medijima i istina na ulici“.

Protesti i dalje traju. Ali, kao i mnogo puta do sada, neki smatraju da gube svoj smisao ili da ponestaje energije. Šta ako ovo budu samo još jedni protesti i ostanu upisani u noviju srpsku istoriju baš kao takvi i mnogi pre njih koje smo imali tokom ovih deset godina – obični protesti koji suštinski nisu doneli promenu kojoj smo se nadali?

„Umesto o gubljenju energije (na šta smo već navikli i više nije vest) ja bih radije rekao koju o nečemu što jeste bilo pomalo neočekivano i što može biti ohrabrujuće, a to je erupcija energije i masovnost u onim prvim nedeljama protesta. To je bila demonstracija jedne tihe sile, sile koja kao da je prestala da bude svesna svoje snage pa se odjednom podsetila, sile za koju sam uveren da će se, kada bude trebalo, ponovo osiliti i konačno reći „istorijsko ne“ nasilju u kome već dugo živimo. Protesti jesu doneli promenu i to promenu kojoj se nisam nadao – shvatio sam koliko nas zapravo ima i koliko nas je spremno da se bori za svoje ideale. Ne nužno političke, već prvenstveno ljudske, gradjanske, suštinske ideale.“

Ovih par meseci su doneli još nešto – mnoge javne ličnosti, od voditelja i novinara, do glumaca, glumica, pevača i pevačica, izabrali su svoju političku stranu i aktivnije nego ranije učestvovali u društveno političkom životu u Srbiji. Da li bismo to mogli da posmatramo kao buđenje, ili još snažnije gušenje kritički nastrojenih građana Srbije – jer i tu, kao i svemu drugome, postoje različiti tabori.

„Nadovezujem se na prethodni odgovor – nije ovde u pitanju izbor političke strane već pre svega izbor hoćemo li pristati da zbog ličnih poslova i egzistencije pristajemo na poniženja, ili ćemo javno reći ono što mislimo. Od umetnika najviše očekujem da budu glasni i nemam razumevanja za one koji se „samo bave svojim poslom“. Nemoguće je da ne osećaju nepravdu, nemoguće je da ne vide laž, nemoguće je da ih ne nervira kada vlast rentira jednu Karleušu da targetira njihove kolege glumice i glumce koji završe u ogavnim tabloidima na stubu srama, a Karleuša spektakularno na „kulčini“ u Beogradu na vodi. Dakle jedna Seka Sablić i jedna Ceca Bojković su ološ, a Karleuša je nacionalno blago. I umetnik sve to vidi i odlučuje da nastavi da ćuti. E pa potražićemo u novoj sezoni emisije umetnike i javne ličnosti koji žele da govore i jako im se radujem!“

S obzirom na sve pomenuto iznad, od iznošenja vaših političkih stavova do rada na emisiji i organizovanja vaše priredbe koja će imati i nove datume – a zbog jačine vašeg glasa i vidljivosti koju imate, kako vi mislite i kako biste voleli da vas istorija pamti kroz ove trenutke?

„Ne znam za istoriju ali molim vas da obavestite javnost da će moja neverovatna priredba „Priče i pesme“ po treći put biti održana 26. septembra u Domu sindikata. Imam i sjajan bend, zovem ga „SPS bend“ jer ga čine Sale, Peđa i Steva. Voleo bih dakle da me, umesto istorije, sadašnjost zapamti i da nikako ne zaboravi da pohrli na moj nastup, jer fenomenalan je osećaj kada sa pozornice vidiš punu salu. To sam video dva puta u Beogradu i hoću opet. Onda još nateram ljude da popale lampice na mobilnima, stvorimo zvezdanu noć i mnogo mi je lepo, a nemam ja većih motiva od toga da meni bude lepo. Nije uostalom ni u prirodi novinara da mnogo razmišlja o budućnosti i o tome kako će ga istorija zapamtiti. Novine traju jedan dan, tv emisija tek nešto duže i zato daj da vidimo šta ćemo ovde i sad!“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare