„Ko je taj Ramštajn što me tuži“: Kako je nemački bend tužio srpsku narodnu pevačicu zbog krađe pesme

Showbiz 25. maj 202413:48 47 komentara
Christophe Gateau / DPA / AFP

Navikli smo da domaći narodnjaci obrađuju (pozajmljuju ili da ne kažemo nešto jače) pesme iz Grčke ili Turske ali šta se desi kad Ramštajn postane centar inspiracije.

U jednoj od turbo folk pesama „Preko Preko“, koji izvodi Indira Radić, čuju se duboki i žestoki rifovi grupe Ramštajn i njihove pesme „Du Hast“, piše City Magazine.

Indira je pustila svoj glas preko tvrdih gitara i iz ove perspektive pesma zvuči kao neki jako dobro sklepan mešup (mash up), kakvih danas ima mnogo na internetu (poslušajte samo maestra Naizvratha). Međutim, ova pesma, ovakva kakva je zaista izašla te 2002. na Indirinom albumu, navodi se.

Ipak, na samom albumu Ramštajn nije potpisan, piše u tekstu, već je za muziku bio zadužen Goran Ratković Rale.

Hevi metal i narodna muzika teško funkcionišu zajedno. Uglavnom, ono što znamo je, piše City Magazine, da stare hevi metal i rok glave, kad pođu trbuhom za kruhom, uplove u zvuke orijenta i narodne muzike, i zarade lepe pare. Ipak, u tim svojim stvaranjima i pozajmljivanjima, ponekad se odluče da zbog inspiracije posegnu ka muzici koju su nekad voleli i slušali.

U jednom intervjuu Rale je rekao kako se situacija rasplela, jer ipak u 21. veku, ovakva „pozajmljivanja“ ne mogu da prođu nekažnjeno, navodi se u tekstu ovog medija.

„Uzeo sam sempl od grupe Ramštajn i napravio za Indiru pesmu. Izdali smo album, kad me jedno veče zove Saša Popović i pita „ko je taj Ramštajn“. Meni je odmah jasno bilo šta se dešava, a on je nastavio sa „dobio sam tužbu, neki Ramštajn me tuži“ pošto je on bio izdavač“, rekao je on, prenosi City Magazine.

Ipak, kako je rekao Ratković, piše ovaj medij, kasnije su to „ispeglali“ tako što je bend dobio deseti deo od zarade celog albuma.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare