Kritičari su nekada obožavali ovaj film, a danas ne mogu da ga smisle

Showbiz 31. mar 202321:16 7 komentara
garden state
YouTube/Screenshot/ gravitysucker

Zak Bref, glumac koji nam je poznat po sitkomu "Stažisti" (Scrubs), ali 2004. sa svojim debitantskim rediteljskim ostvarenjem "Garden State" bio hit Sandens festivala. Gotovo dve decenije kasnije kritičari osipaju paljbu po tom filmu.

Brefova drama o sazrevanju svojevremeno je postala ikona indi filma, ali su se već 2015. stvari preokrenule kada je portal Vajs objavio tekst sa naslovom: „Obeležavamo deset godina od kad smo shvatili da je ‘Garden State’ sr*nje“, piše filmski magazin Varajeti.

Pročitajte još:

Vreme nije bilo na strani „Garden Statea“, konstatuje Varajeti navodeć da su njegovo umetničko kadriranje i alt-rok saundtrek postali izlizani klišei indi filma, dok se lik Sem, koju tumači Natali Portman, među kritičarima često navodi kao jedan od najgorih stereotipa o „magičnoj devojci iz snova“, odnosno ženskom liku čija je jedina svrha da spase muškog protagonistu i nauči ga lekciju o ljubavi i životu.

„Samo sam Dajan Kiton u ‘Eni Hol’ i Rut Gordon u ‘Haroldu i Modu'“, rekao je Bref u nedavnom intervjuu za Independent, odgovarajući na kritike lika kog igra Natali Portman.

„To su bila moja dva omiljena filma tokom odrastanja i na neki način sam uzimao te dve protagonistkinje i spajao ih u Natali Portman. Naravno da sam čuo i poštujem kritike, ali bio sam veoma depresivan mladić koji je imao tu fantaziju o devojci iz snova koja dolazi i spasava me od mene samog. I tako sam napisao taj lik.”

Bref je rekao i da je kao dete imao opsesivno-kompulzivni poremećaj i da je znao da se sa nečim bori.

„Pisanje ‘Garden Statea’ je bilo o tome. Nisam bio tako ekstreman kao (moj lik) Endi, ali sigurno sam se borio sa sopstvenim demonima. Dok sam to pisao, nadao sam se da ću moći da preživim ono što je postalo poznato kao kriza četvrtine života, i depresiiju, maštajući da će savršena žena doći i spasiti me“, objasnio je.

Kritičari su se oštro okrenuli protiv „Garden Statea“, ali Bref je naučio da živi sa tim.

„Niko nije rekao da je lako biti kreativna osoba, ali sami morate biti ranjivi i autentični. Inače, koja je poenta? Vaša koža postaje čvršća. Kada si mlad, veoma si ranjiv. Ali ovo radim već 20 godina. Navikneš se“, rekao je Bref.

Bref trenutno promoviše svoj novi film „A Good Person“ u kom glavnu ulogu igra Florens Pju.

Komentari (7)

Vidi sve komentare